Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brexit lovește în țările cele mai sărace din UE: 'Suntem dispuşi să contribuim mai mult la buget'. Declaraţia de la Bratislava a Grupului Prietenilor Coeziunii

brexit, bani

Statele membre relativ sărace ale Uniunii Europene sunt pregătite să-şi mărească contribuţia la bugetul UE după Brexit, pentru a menţine finanţarea în domeniile coeziunii şi agriculturii la nivelul actiual, a anunţat premierul slovac Peter Pellegrini, relatează AFP, conform news.ro.

”Suntem dispuşi să contribuim mai mult la buget, apreciind că este necesar ca UE să continue să-şi susţină finanţarea priorităţilor cu acelaşi volum (de bani) ca în prezent”, a declarat Pellegrini joi, la Bratislava, la finalul unei reuniuni a celor 15 state membre UE care fac parte din Grupul ”Prietenilor Coeziunii”.

Pellegrini nu a prezentat cifre în acest sens, însă a sugerat că Cei 27 este necesar să acopere suma respectivă după Brexit, prevăzut la 29 martie.

Lovitură pentru Liviu Dragnea - Cum îl încurcă pe liderul PSD motivarea CCR? Explicațiile Sorinei Matei: 'Este o situație cam complicată'

”Eu nu sunt de acord cu opinia potrivit căreia unei UE mai mici (după Brexit) îi va ajunge un buget mai mic”, a declarat el, apreciind că acest lucru poate fi valabil ”în gestionarea sa, dar nu în investiţii, în infrastructuri şi dezvoltare”.

”Politicile comune de coeziune şi agricolă trebuie să fie simplificate, eficiente şi suficient de flexibile pentru statele membre”, subliniază grupul ”Prietenilor Coeziunii” într-un comunicat.

În opinia lor, ”cele două politici ar trebui să fie finanţate la nivelul cadrului financiar plurianual 2014-2020” în a proiectului bugetului Comisiei Europene (CE) după Brexit,aferent perioadei 2021-2027.

”În vederea garantării previzibilităţii şi planificării pe termen lung, anvelopele naţionale prealocate este necesar să fie menţinute de-a lungul întregului cadru financiar plurianual”, afirmă ei.

Liviu Dragnea NU participă la parada de 1 Decembrie: 'Are o formă de pneumonie. Trebuie să facă antibiotice'

Politica de coeziune vizează să aducă condiţiile economice din ţările din Europa de Sud şi Est membre UE - tradiţional mai sărace -, la nivelul celor din Europa de Vest şi de Nord.

Bruxellesul a propus la 2 mai o reducere de 7% a tuturor fondurilor de coeziune - în bugetul său global în valoare de 1.279 de miliarde de euro - pentru a compensa pierderea contribuţiei britanice.

Fondurile destinate agriculturii - care împreună cu fondurile alocate dezvoltării - reprezintă cea mai mare parte a bugetului ar urma să fie reduse cu 5% potrivit acestei propuneri.

”Noi vrem bugetul aşa cum este azi”, a insistat Pellegrini, subliniind că ”dacă bugetul trebuie redus, cerem mai multă flexibilitate” în alegerea cheltuielilor.

Declaraţia de la Bratislava a fost semnată de Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria şi Polonia, dar şi de state membre ale zonei euro - Cipru, Estonia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Portugalia, Slovacia şi Slovenia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.