Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bucureștenii spun că nu pot respira din cauza aerului poluat! Ministrul Mediului: 'Arde fosta fermă de porci din Periș'

Inquam Photos / Octav Ganea
costel alexe

Locuitorii din Nordul Capitalei reclamă, pe paginile lor de Facebook, că nu pot respira din cauza aerului poluat, care miroase a plastic ars. Ministrul Mediului, Costel Alexe, spune că fumul provine de la un incendiu de vegetație și ard resturi de la fosta fermă de porci din Periș.

Oamenii au reclamat încă de marți că aerul este irespirabil. Mulți dintre ei au arătat că au semnalat problema autorităților.

„M-a trezit de pe la 5 dimineața un miros oribil, de plastic ars, de ibric uitat pe foc, de cauciuc topit - îl simțeam prin toată casă, căci noi stăm cu geamurile larg deschise noaptea. Iar acum văd asta în Airly, pentru zona dintre Buftea şi Baloteşti. Este oribil, de-abia dacă mai poți respira! Ce aş putea face? Există un număr de telefon la care aş putea suna să fac o sesizare? Cred că în toată partea de nord a Bucureştiului se simte duhoarea asta, la noi fiecare cameră pute”, scrie Cătălina Bucur, o persoană care locuiește în Nordul Capitalei,

„Dacă vă întrebați de ce miroase așa, acum, afară: ,,Cineva a sunat la 112, așa cum ne sfătuia ministrul Mediului acum mai bine de o lună. A fost transferat la Pompieri de unde a aflat asta: Arde groapă de gunoi de la Periș, pe o suprafață de 10.000 de mp. Vântul aduce tot fumul înspre București”, potrivit unui postări de pe pagina Bucureștiul Enervant.

„Peste un oraş de milioane de oameni apasă un aer greu greu, irespirabil. Curg cu miile mesajele de la oameni din toate părțile Bucureştiului. Ministerul Mediului, Garda de Mediu, Poliția, Primăria Bucureşti ca de obicei...au scuze, scuze, tot felul de scuze. Nu e prima oară, doar că acum e cel mai rău. Vă amintiți că şi la incidentele anterioare tot aşa erau: scuze că un incendiu, scuze că vântul, scuze că obiceiurile, scuze... Toate instituțiile astea le plătim NOI. Direct noi. Ca să evite/prevină astfel de incidente. Ce e mai mare în aceste instituții: mafia sau/şi incompetența?”, spune și Vlad Mixich, relatează Mediafax.ro.

Citește și: Cum a ajuns Spitalul Universitar focar de COVID-19? O persoană care trebuia să se izoleze, pusă să verifice curăţenia în spital: 'Mie mi se pare puţin penal'

„Garda de Mediu, Nu miroase a fum de miriște, miroase a fum de gunoi/ cauciucuri. Și cum se întâmplă fix numai noaptea spre dimineață? Ieri între ora 9 dimineață și până azi noapte nu a mai mirosit. Azi pe la 6.00 fumul era atât de gros că a intrat în casă cu toate geamurile închise. V-aș trimite pozele de la senzorii de măsurat calitatea aerului, sunt ingrozitori, depășiri de sute de ori a indicatorilor, este inadmisibil”, scrie o altă persoană care a sesizat aerul irespirabil, pe pagina Gărzii de Mediu.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a explicat, miercuri dimineața, că mirosul urât provine de la un incendiu de vegetație care are loc pe teritoriul administrativ al comunei Periş, la limita cu judeţul Dâmboviţa, la nord-nord-vest de Comuna Corbeanca.

„Nu miroase a cauciuc ars sau a plastic, ci mai degrabă avem un incediu de vegetație. În urma incendierii unei suprafețe semnificative de vegetație în zona Periș din județul Ilfov, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci. Arderea acestor resturi generează mirosuri specifice, fum înecăcios , resimțit de locuitorii din vecinătate și de noi cei din București, ca urmare a vitezei vântului. Echipele Gărzii de Mediu și APM-ul sunt pe teren, în Nordul Capitalei pentru agestiona situația și a evalua impactul incendiului de vegetație. Cel mai puternic se resimte în Corbeanca, Buftea, Otopeni. În această dimineață am avut discuții cu cei de la ISU, care sunt pe teren și în datoriria cărora este stingerea acestui incendiu”, a explucat Costel Alexe, la Digi 24 TV.

Și Garda Naţională de Mediu a trimis corpul de control la Periș

„Din datele obţinute de la Primăria Periş, rezultă că pe terenul incendiat se află batalurile fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate. Din informațiile existente în baza de date a UAT Periş, proprietarul terenului incendiat ar fi o societate aflată în insolvență, însă, viceprimarul localităţii Periş a afirmat că baza de date cu privire la proprietarul acestor terenuri nu a fost actualizată. În vederea limitării extinderii şi lichidării focarelor de incendiu, reprezentanţii legali ai UAT Periş au dispus prezența, la locul incendiului, a doua autospeciale şi a unui excavator. În timpul controlului, au fost impuse UAT Periş următoarele măsuri cu termene: - identificarea proprietarul/proprietarii terenurilor în vederea sancţionării contravenţionale; - impunerea de măsuri în vederea reducerii efectelor incendiului; - monitorizarea şi supravegherea focarelor de incendiu, pentru limitarea efectelor produse”, potrivit unei informări a Gărzii de Mediu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.