Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Budapesta susține aderarea Suediei și Finlandei la NATO: Sunt aliatele noastre şi ele pot conta pe noi

suedia nato finlanda nato

Parlamentul Ungariei va dezbate problema aderării Suediei şi Finlandei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în timpul sesiunii sale de toamnă, după ce vor fi votate o serie de proiecte de lege legate de relaţia Budapestei cu Uniunea Europeană (UE), a anunţat miercuri şeful Oficiului premierului ungar Viktor Orban, informează Reuters.

"Finlanda şi Suedia sunt aliatele noastre şi ele pot conta pe noi", a spus Gergely Gulyas în timpul unei conferinţe de presă.

Ungaria şi Turcia sunt singurele ţări membre ale NATO care încă nu au ratificat aderarea Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică.

"Scopul nostru este ca Parlamentul să ratifice cererea lor (de aderare la NATO) înainte de sfârşitul acestui an... Noi am spus mereu că susţinem ratificarea", a subliniat Gulyas, răspunzând la o întrebare asupra acestui subiect.

Guvernul lui Orban a înaintat proiectele de lege relevante la mijlocul lui iulie, însă parlamentul, unde partidul Fidesz aflat la guvernare deţine o majoritate de două-treimi, nu a pus încă în dezbatere şi aprobare aceste proiecte de lege.

În mod tradiţional neutre, Finlanda şi Suedia au decis să adere la NATO ca reacţie la agresiunea militară lansată de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie. Finlanda şi Rusia au o frontieră terestră comună cu o lungime de 1.340 de kilometri.

Guvernul de la Budapesta a înaintat Parlamentului o serie întreagă de proiecte de lege pentru a pune capăt diferendului său cu Comisia Europeană şi a debloca accesul Ungariei la fonduri ale Uniunii Europene.

În septembrie, Parlamentul European a votat joi cu o largă majoritate pentru condamnarea atingerilor aduse democraţiei în Ungaria sub regimul lui premierului Orban, aflat la putere din 2010, intensificând astfel presiunea asupra Uniunii Europene ca aceasta să-şi reducă fondurile destinate Ungariei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.