Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Câștigul salarial mediu brut a crescut în februarie

bani

Câstigul salarial mediu nominal net a crescut usor în februarie, cu 0,4%, fata de ianuarie, la 1950 lei, în timp ce la brut avansul a fost de 0,2%, la 2693 lei, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica.

Cele mai mari valori ale salariul mediu net au fost înregistrate la activitatile de servicii în tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), de 5148 lei, iar cele mai mici în hoteluri si restaurante, 1154 lei.

Fața de februarie 2015, salariul mediu net a crescut cu 12,7%, indicele câstigului salarial real fiind de 115,8%.

Indicele câstigului salarial real a fost de 100,6% pentru luna februarie 2016 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele câstigului salarial real a fost de 148,6%, cu 0,9 puncte procentuale mai mare fata de cel înregistrat în luna ianuarie 2016.

"În februarie, fața de ianuarie, în majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul câstigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedenta ca urmare a acordarii primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru performante), drepturilor în natura si ajutoarelor banesti, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou). De asemenea, câstigurile salariale medii nete din luna februarie au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori încasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte)", se arata în comunicatul INS, potrivit Mediafax.

Cele mai semnificative cresteri ale câstigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun(32,3%), respectiv activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), cu 11,4%.

Cele mai semnificative scaderi au fost consemnate la activitațile de depozitare, cu 10,7%, respectiv extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea substantelor si a produselor chimice, colectarea si epurarea apelor uzate, între 4,5% si 6,5%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat usoare scaderi ale câstigului salarial mediu net fata de luna precedenta în sanatate si asistenta sociala (-0,7%), respectiv învatamânt (-0,2%). În administratia publica câstigul salarial mediu net a avut aceeasi valoare ca si în luna precedenta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.