Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu grăbește votul prin corespondență

Calin-Popescu-Tariceanu1[1]

Biroul Permanent al Senatului a decis miercuri, 14 octombrie, transmiterea proiectului legii votului prin corespondență tuturor senatorilor. Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, a anunțat că amendamentele pot fi depuse până pe data de 19 septembrie, la ora 10:00.

„Există promisiunea că până luni, la ora 13:00, când are loc următoarea ședință a Biroului permanent, să fie redactat și raportul asupra proiectului de lege. Vrem să ne respectăm un angajament, cel de a adopta în timp util, în Parlament, acest proiect de lege, astfel încât la alegerile parlamentare viitoare, din 2016, toți românii din străinătate să poată vota neîngrădit” a adăugat Călin Popescu-Tăriceanu.

Proiectul de lege la care urmează să fie depuse amendamente este cel propus de Autoritatea Electorală Permanentă, care permite extinderea votului prin corespondență și la cetățenii din România.

Comisie de Cod Electoral a aprobat varianta în cursul zilei de marți, deși există voci care contestă forma actuală.

De exemplu, copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu este de părere că votul prin corespondeță are două mari impedimente: este birocratic și poate fi fraudat. Președintele Senatului a anunțat că ALDE propune un sistem de vot simplu, asemănător cu cel din Germania. Traian Băsecu a criticat legea susținând că ea se va aplica numai pentru 500.00 de cetățeni care au domiciliul legal în străinătate și nu pentru cele patru milioane care locuiesc  în mod real în afara granițelor.

Proiectul elaborat de AEP prevede că alegătorii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să-şi exercite dreptul de vot prin corespondenţă la alegerile parlamentare, prezidenţiale sau europarlamentare se pot înscrie în Registrul electoral cu opţiunea pentru acest tip de vot.

După ce este îndeplinită procedura de înscriere, care impune o serie de condiții, solicitantul va primi o serie de documente.

Documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondenţă care sunt transmise alegătorului sunt următoarele: un plic exterior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse plicul interior şi certificatul de alegător; un plic interior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse opţiunea sau opţiunile de vot; certificatul de alegător; instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.