Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camera a adoptat proiectul de lege care reglementează măsuri în domeniul gazelor naturale

gaze

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, propunerea legislativă privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

"Proiectul reglementează cadrul legal pentru toate proiectele de importanţă strategică pentru statul român şi contribuie la consolidarea securităţii energetice a României prin creşterea siguranţei în aprovizionare în domeniul gazelor naturale prin introducerea unei infrastructuri înnoite cu nivel înalt de presiune. Guvernul susţine acest proiect", a precizat reprezentantul Executivului, la dezbaterile din plen.

Citește și: CNI a finalizat primul obiectiv de investiții: Se îmbunătățeşte infrastructura sediilor

Proiectul se referea iniţial la măsurile necesare implementării proiectului de dezvoltare pe teritoriul României a Sistemului de Transport Gaze Naturale pe coridorul conductei Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA), însă denumirea lui a fost schimbată.

Deputatul PSD Iulian Iancu a susţinut că acest proiect vizează securitatea naţională.

"În spaţiul public au apărut informaţii contradictorii care m-au surprins. S-au făcut foarte multe menţiuni la noua conductă magistrală care va traversa Bulgaria - România - Ungaria - Austria, însă această propunere legislativă (...) a suferit o modificare importantă în sensul că se adresează deciziilor strategice privind modificarea sistemului naţional de transport gaze în sensul dezvoltării acestuia şi interconectării inclusiv a zăcămintelor care sunt astăzi în faza de prospecţiune, explorare, exploatare şi conectare la sistemul naţional de transport gaze a României", a afirmat Iancu.

El a explicat că este vorba de o abordare strategică, ce vizează în primul rând securitatea naţională privind aprovizionarea cu materie primă energetică, cea mai importantă dintre ele fiind pentru România gazele naturale.

"Cu acest proiect, România îşi realizează diversificarea surselor de alimentare din import, vizând în special ceea ce proiectul Nabucco, subminat, sabotat din toate direcţiile, nu a putut realiza, respectiv preluarea cantităţilor de gaze din zona Caspică - o alternativă la gazele din importul din Rusia", a mai spus Iulian Iancu.

Deputatul PNL Lucian Bode a spus că, prin adoptarea acestui act normativ, toate proiectele de interes comun stabilite la nivelul UE, ce urmează a fi implementate pe teritoriul României, inclusiv proiecte de transport gaze naturale extrase din Marea Neagră, beneficiază începând de marţi de o legislaţie clară şi predictibilă.

"Pe teritoriul României, gazoductul va traversa 11 judeţe, respectiv 528 de km pe traseul Giurgiu - Arad, şi va permite transportul bidirecţional a 1,5 miliarde de mc pe an gaze naturale înspre şi dinspre Bulgaria şi de 4,4 miliarde de mc pe an înspre şi dinspre Ungaria. De menţionat este faptul că prin construirea gazoductului se are în vedere respectarea dreptului la proprietate şi a obligaţiilor de mediu pe care România, ca stat membru al UE, şi le-a asumat", consideră Lucian Bode, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

În mod concret, implementarea BRUA înseamnă garanţia că ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est vor avea acces la cel puţin trei surse diferite de energie, generând creşterea nivelului de securitate energetică a României prin diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare cu gaze naturale, arată Bode.

PNL, în calitate de co-iniţiator al proiectului, a subliniat în nenumărate rânduri beneficiile economico-sociale şi mai ales importanţa strategică a acestui proiect 100% românesc, gestionat de operatorul naţional de transport gaze naturale SNTGN Transgaz SA.

Camera Deputaţilor este for decizional, potrivit Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.