Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cameron a pierdut. Dar, încă, nu s-a ars de tot

Gov.uk
David Cameron

Britanicii au optat pentru iesirea din Uniunea Europeana. E drept, la limita. Pentru moment cel putin, premierul David Cameron a pierdut. Politica sa pe muchie de cutit l-a infrant. A incercat cea mai riscanta, dar si cea mai ingenioasa miscare simultana, de poltica interna si externa, din ultimele decenii. Sa dea sah Uniunii Europene, sa obtina tot ce se poate din acordurile cu aceasta si, in acelasi timp, sa stabilizeze, pe termen lung, miscarile browniene din ceea ce a mai ramas din Imperiul Britanic. Nu a iesit. Dar inca nu s-a ars de tot. Miscarea urmatoare apartine Parlamentului. Care poate sa spuna da sau nu acestui referendum. Pana atunci insa, consecintele sunt naprasnice.

Acest Brexit al Marii Britanii a dus lira sterlina la cea mai joasa cotatie din ultimii 30 de ani. Aproape instantaneu. Pierderile, din toate directiile, sunt uriase. Desigur, ele nu trebuie estimate in functie de primele reactii emotionale. Nu stim exact, si nimeni nu stie, cat ar putea sa piarda, pe termen scurt, britanicii si cat statele puternice din Uniunea Europeana. Nu stim nici cat ar putea sa piarda noii veniti UE, intre care si Romania. E clar insa ca, pentru moment, singurii care au motive sa se bucure cu adevarat, dincolo de partizanii emotionali sau rationali ai Brexitului, sunt adversarii ori rivalii Uniunii Europene si NATO.

Citește și: Gigi Becali o să TURBEZE: Fiica sa, goală la mare / FOTO HOT

Pericolul de contagiune este urias. In cele mai multe state ale Uniunii Europene, ma refer in special la statele nordice, dar si la cele cu o economie puternic consolidata, care nu sunt neaparat nordice, exista miscari puternice de tip nationalist si anti-UE. In toate aceste state, poate sa apara, in urmatoarele luni, ca o solutie sau ca o reteta politica, aceasta tema, a iesirii din UE pe calea unui referendum. Aproape totul depinde de ceea ce urmeaza sa se intample in Marea Britanie dupa ce scade valul emotional. Daca efectele vor fi, de pilda, devastatoare sau nici macar, ci doar accentuat negative, atunci adeptii desfiintarii UE vor fi mai putin vocali. Sau invers.

In timp ce, la Moscova, Vladimir Putin aplauda, iar in alte capitale cu economii concurente Uniunii Europene, bucuria este in toi, la Londra, in capitalele europene si la Bruxelles, se fac diverse calcule si proiectii de viitor. Mingea este, in continuare, in gradina britanicilor. Referendumul este orientativ. Parlamentul este cel care va decide intr-un sens sau in altul. Iar in Marea Britanie, legea se aplica si se respecta intru totul.

Citește și: Două concurente la Miss s-au luat la bătaie, pe scenă / VIDEO

Sa vedem, insa, ce se poate intampla sau ce ar trebui sa se intample si intr-o varianta si in alta. Si intr-o varianta si in alta, este limpede ca, la Bruxelles, trebuie sa aiba loc, daca inca nu a avut, un cutremur. Birocratia UE se scutura din temeli. Ce inseamna aceasta birocratie?

Inseamna un aparat urias de functionari, de asa-zisi tehnocrati, care nu sunt votati de cetatenii Uniunii Europene, care beneficiaza doar de puteri si de imputerniciri, fara a avea raspunderi. Cheltuielile cu mentinerea acestui aparat birocratic sunt uriase si ele sunt suportate de toti cetatenii Uniunii Europene. Pe masura ce a crescut, motorul birocratic de la Bruxelles a devenit din ce in ce mai ineficient, mai greoi si mai sclerozat. Dincolo de cheltuieli, dincolo de ceea ce se vede cu ochiul liber pentru oricine viziteaza capitala Uniunii Europene, dincolo chiar de limba de lemn care se propaga cu repeziciune si este numita bruxelleza, toti analistii, fie ei si amatori, au remarcat ca, in spatele acestei increngaturi stufoase si iresponsabile electoral, si din ce in ce mai ineficiente, se ascund interesele Germaniei. Germania, prin reprezentantii ei, de asta data politici, si in primul rand cancelarul Angela Merkel, este cea care a impus aceasta structura de conducere de la Bruxelles si aceasta maniera de telecomanda, prin care Uniunea Europeana este condusa. Iar criza refugiatilor, cu decizia unilaterala a Berlinului de a le deschide larg portile, a dat foc intregii instalatii.

Citește și: Pepeni injectați. Cum recunoști un pepene care a fost injectat

Acum, indiferent de ceea ce se va intampla in continuare la Londra, Uniunea Europeana, pentru a supravietui si pentru a evita efectul de contagiune, trebuie sa raspunda la mai multe intrebari. Cum ar fi:

1. Este, in viitor, nevoie de mai multa uniune sau de mai putina uniune? De o accelerare a procesului de integrare sau de o relaxare a acestuia?

Citește și: Ce păţeşti dacă îţi pui un cub de gheata pe ceafa. Efectele sunt imediate!

2. Cine va conduce, in viitor, UE? Aceiasi birocrati ingalati, inculti si transformati in drone ai catorva cercuri de interese statele si suprastatale pe care ne-am obisnuit sa-i vedem fataindu-se pe la Bruxelles sau prin marile capitale europene, sau vom avea, in viitor, o structura responsabila sub aspect politic?

3. Vom continua sa avem o Europa cu mai multe viteze, in care statele puternice UE sa-si exporte crizele si costurie catre statele mai slabe sau vom avea o Europa cu o singura viteza, ceea ce presupune un proces de integrare si de coeziune accelerat?

Citește și: Seful diplomatiei britanice : “Putin e fericit”

4. Vom avea, in fine, politici coerente externe, de aparare, comerciale si asa mai departe sau vom continua sa ne balbaim si sa ne miscam dupa cum bate vantul?

Cu sau fara Marea Britanie, Uniunea Europeana se afla printre primele trei puteri economice ale lumii. Nu ar fi timpul ca UE sa-si asigure, prin propriile forte, securitatea?

Raman, desigur, de discutat, si asta se va intampla in zilele urmatoare, politicile care ar trebui promovate de Bucuresti. Si, in primul rand, va trebui sa raspundem la intrebarea daca, in viitor, vom continua sa ne mai taram in genunchi si cu chilotii jos in fata oficialilor de la Bruxelles ori in raport cu Dictatul sau Dictatele de la Berlin.

Citește și: Româncele fac topless: S-au bronzat, goale, lângă cimitir, pe gurile de canale / FOTO

un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.