Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campanie de testare pentru depistarea hepatitelor virale, lansată în judeţul Prahova

hepatita

O campanie de testare pentru depistarea hepatitelor virale a fost lansată, marţi, în judeţul Prahova, în program fiind implicaţi 55 de medici de familie, majoritatea din mediul rural.

Programul de testare este realizat în cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD: Program regional de prevenire, screening şi diagnostic al pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, potrivit Agerpres.

Managerul de proiect, Liliana Gheorghe, profesor de gastroeterologie şi hepatologie la Institutul Clinic Fundeni, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că România este pe locul I în Europa în ceea ce priveşte prevalenţa viremică a hepatitelor B şi C.

"În lume există în momentul de faţă peste 345 de milioane de persoane într-un stadiu sau altul al bolii afectate de infecţiile virale hepatitice cu virus B, cu virus C, cu virus D. Ceea ce e bine de ştiut este că toate aceste afecţiuni virale sunt cu adevărat o pandemie, dar o pandemie înşelătoare, silenţioasă, un ucigaş tăcut, aşa cum este cunoscută, care ucide o persoană la fiecare 30 de secunde în lume, mai letală decât malaria, HIV şi tuberculoza laolaltă, dar, din nefericire, o boală care nu dă simptome decât în stadii avansate, atunci când pacienţii se prezintă de regulă în cabinetele noastre cu complicaţii (...) şi nu au ştiut nimic, deşi boala evoluează de două, trei, patru decenii, timp în care putem fi proactivi şi face prevenţie şi exact asta vrem să facem", a spus Liliana Gheorghe.

Ţinta proiectului este de a testa 240.000 de persoane din 12 judeţe aferente regiunilor de dezvoltare Sud Vest Oltenia şi Sud Muntenia, extragerea pacienţilor pozitivi şi introducerea lor în circuitul de îngrijiri medicale.

"Noi gestionăm 12 judeţe, de la Ialomiţa la Mehedinţi, două regiuni de dezvoltare în care conducem acest proiect. (...) Ţinta acestui proiect este de a testa 120.000 de persoane în fiecare din aceste arealuri, deci 240.000 în total, ceea ce nu e puţin, dintre care să extragem pacienţii pozitivi. (...) Este pentru prima dată când acest proiect angajează şi introducerea pacientului în cascada de îngrijiri medicale", a explicat managerul de proiect.

La nivelul judeţului Prahova, campania de testare se va derula pe o perioadă de 6 luni, prin intermediul a 55 de cabinete de medicină de familie.

Preşedintele Colegiului Medicilor Prahova, Simona Schnelbach, a precizat că aproximativ 75% dintre cabinetele implicate în proiect sunt din mediul rural, unde există comunităţi mai mari defavorizate.

"Hepatita nu este o sentinţă şi nu e o stigmă, e doar un cuvânt. Hepatita, în momentul de faţă şi toate consecinţele ei nefaste, poate fi tratată şi poate fi vindecată şi lucrul acesta încercăm să îl facem în acest proiect", a conchis managerul de proiect, Liliana Gheorghe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.