Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când este necesară tractografia în boala Alzheimer

Radu Pop
Alzheimer

Boala Alzheimer este tipul de demență cel mai frecvent întâlnit și afectează în special persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Este o afecțiune neurodegenerativă ale cărei manifestări clinice apar târziu în cursul evoluției bolii, iar severitatea leziunilor de la nivelul sistemului nervos central nu se corelează întotdeauna cu gravitatea bolii.

Principala manifestare clinică este reprezentată de declinul cognitiv, care se agravează în timp și avansează continuu. Dificultățile de orientare în spațiu și timp, dar și în rememorarea unor evenimente sau conversații recente sunt adesea primele semne ale bolii. Odată cu trecerea timpului, afectarea cerebrală devine tot mai severă, iar pacientul prezintă simptome mult mai grave, ajungându-se până la incapacitatea acestuia de a se hrăni, de a vorbi și a se mișca și chiar la incontinență sfincteriană, în ultimele stadii de boală.

Diagnosticul precoce al bolii Alzheimer este complex, mai ales în absența unor manifestări clinice specifice, și necesită o abordare interdisciplinară. Într-o primă fază, sunt necesare evaluări cognitive seriate, ulterior pacientul fiind supus și unei evaluări imagistice specifice, aceasta fiind și cea mai importantă etapă din procesul de diagnosticare a afecțiunii.

Tractografia este una dintre metodele moderne de investigare imagistică a structurilor nervoase cerebrale, a integrității acelor tracturi de substanță albă de la nivelul creierului care asigură conexiunile între diferite regiuni ale creierului. Tractografia poate fi utilizată cu succes în boala Alzheimer și oferă informații esențiale chiar și despre cele mai fine modificări de la nivelul acestor structuri. Investigația are la bază examenul RMN și este utilizată atât în scop diagnostic, cât și pentru monitorizarea progresului bolii.

La SANADOR, pacienții cu afecțiuni neurodegenerative au acces la o gamă complexă de investigații imagistice moderne, precum examenul RMN, RMN funcțional, tractografie, PET-CT, realizate cu ajutorul unor echipamente și tehnologii de ultimă generație esențiale în stabilirea unui diagnostic precoce și a unei monitorizări eficiente a acestor boli.

Echipamentele RMN 3 Tesla Siemens Magnetom Skyra de la Spitalul Clinic SANADOR și Siemens Magnetom Vida din Clinica SANADOR Floreasca au capacitatea de a reda în detaliu chiar și cele mai mici modificări de la nivel cerebral, furnizând imagini complexe, de înaltă rezoluție, cu un rol esențial în evaluarea corectă și cât mai precisă a afecțiunii. Totodată, în cadrul Secției de Neurologie a Spitalului Clinic SANADOR, pacienții care au nevoie de internare beneficiază de cele mai bune îngrijiri medicale oferite de o echipă de medici neurologi foarte bine pregătiți și cu o vastă experiență în domeniu.

21 septembrie este Ziua mondială a bolii Alzheimer, un prilej de a informa publicul larg asupra importanței pe care trebuie să o acordăm acestei afecțiuni, dar și asupra îngrijirilor pe care trebuie să le acordăm persoanelor care suferă de boala Alzheimer.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.