Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Candidatii passo doble

Poza_pp2

Asta in pofida faptului ca, vorba unui sociolog celebru, “Diaconescu trebuie sa vina cu procente de acasa, ca altfel iese pe minus”. Sugestia se baza pe faptul ca Diaconescu, fiind un personaj influentabil si nehotarat, va fi blocat in propria-i inconsecventa si lipsa de determinare, ceea ce va permite tuturor partidelor sa-si vada de treaba linistite.

Alt lucru putin cunoscut este acela ca despre un candidat “neamt” se vorbea inca din 2010, unii cautand si testand diverse formule inca de pe atunci.

Acum, in 2014, avem si candidatul “neamt”, in persoana lui Iohannis, dar si pe Cristian Diaconescu. Ambii sunt intr-un fel sau altul creatia PSD – Diaconescu provenind din randul social-democratilor, iar Iohannis fiind promovat la nivel national in 2009, de catre Geoana – ceea ce demonstreaza inca o data ca “pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti”.

Desi persoane diferite, personajul politic este acelasi : caracterizat prin inconsecventa si lipsa de loialitate fata de oameni si fata de idei.

De ce sustine dreapta astfel de candidati, cu vulnerabilitati ? Pe de o parte pentru ca electoratul este inca prizonierul stereotipurilor care asociaza elementele etnice sau un chip imobil cu seriozitatea, iar pe de alta parte candidaturile au legatura cu ceea ce se doreste dupa prezidentiale.

Dorinta lui Basescu de a fi prim-ministru devine din ce in ce mai vizibila. Pentru asta trebuie o majoritate in parlament, relativ usor de obtinut atat timp cat migratia politica nu e interiza, dar si un presedinte dispus sa-l numeasca premier si controlabil in cazul in care are vreo initiativa proprie.

Desi se pune problema gradului de acceptabilitate a populatiei fata de numirea ca premier a lui Basescu, pretextele se gasesc usor, mai ales in actuala conjunctura externa. Se va inventa un pericol si se va induce ideea necesitatii unui personaj puternic, capabil sa se bata “cu rusii”, “coruptii” sau orice alta spaima colectiva.

In concluzie, “batalia” din noiembrie se va da intre cei care-l doresc in continuare pe Traian Basescu in conducerea tarii si cei care-l vor scos din jocul la varf.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.