Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartea zilei: 'Singur. Viața lui Mihail Sebastian' de Tatiana Niculescu

europafm.ro
carte

„Mihail Sebastian începe să fie recitit, reevaluat și iubit într-o Românie care încă își caută reperele morale și se obișnuiește greu să-și accepte trecutul antisemit.”

Încă o biografie semnată de Tatiana Niculescu (scriitoarea care a impus în literatura română contemporană genul biografiei), după alte șapte publicate la aceeași Editură Humanitas („Nepovestitele iubiri. 7 minibiografii sentimentale ”, „Seducătorul domn Nae. Viaţa lui Nae Ionescu”, „Regele și Duduia. Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee”, „Ei mă consideră făcător de minuni. Viaţa lui Arsenie Boca”, „Mistica rugăciunii și a revolverului. Viaţa lui Corneliu Zelea Codreanu”, „Mihai I, ultimul rege al românilor”, „Regina Maria. Ultima dorinţă”).

O biografie care, admite autoarea, e o reconstituire a vieții lui Mihail Sebastian făcută, în bună măsură, pe baza scrierilor lui – pentru că și-a spus povestea vieții în sute de articole. Cel care odihnește în cimitirul evreiesc Filantropia și care ar fi ales, poate, drept inscripție pe mormânt, „Uită-te în ochii mei, Neîmplinit mă cheamă”, un vers din Dante Gabriel Rossetti („Look in my face: my name is Might-have been”), conform Mediafax.

Scriu editorii: „'Viața e simplă' era deviza lui de tinerețe. Născut într-o familie de evrei cu veche tradiție în Țările Române, Mihail Sebastian a trăit însă în cea mai zbuciumată epocă din istoria modernă a Europei. S-a născut la Brăila, înaintea Primului Război Mondial, a citit, a scris, a iubit și a călătorit înaintea celui de al Doilea, a cunoscut teroarea antisemită părăsit de prieteni și a murit pe neașteptate în zorii așezării lumii în matca totalitarismului sovietic. Reconstituirea acestei vieți împletește cu măiestrie contextul istoric și intelectual al vremii cu scrierile gazetărești, cu lecturile, romanele, piesele de teatru și Jurnalul lui, într-un portret mai actual ca oricând pentru Europa zilelor noastre.”

„Sarcina – dacă nu vocația – intelectualilor este să opună regimurilor totalitare îndoiala, conștiința, spiritul lor critic. Guvernele autoritare, în schimb, le cer să spună da sau nu, ca să știe cine e de împușcat pe loc și cui i se poate îngădui să trăiască. Ce e de făcut însă cu cei care nu spun nici da, nici nu, nu vor să se alinieze nici la dreapta, nici la stânga? se întreabă retoric Sebastian, dând de înțeles că acestea sunt rostul și rolul intelectualilor și scriitorilor într-o societate. În orice caz, acestea sunt atitudinea și convingerea lui. A nu fi nici de dreapta, nici de stânga nu înseamnă demisia din treburile cetății, ci curajul de a veghea cu conștiința trează în fața deciziilor politice care hotărăsc viața individului și a colectivității. Misiunea cărturarului constă tocmai în curajul de a-și afirma activ modul nepartizan de gândire.”

Tatiana Niculescu – Singur. Viața lui Mihail Sebastian. Editura Humanitas, colecția Memorii, jurnale.223 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.