Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casa Darvas - La Roche găzduieşte o expoziţie cu stampe japoneze dedicate frumuseţii feminine

stiri.md
stampe japoneze

Casa Darvas - La Roche găzduieşte, până în 31 iulie, o expoziţie de stampe japoneze dedicată frumuseţii feminine, numită Bijin-ga, cu lucrări din colecţia George Şerban, organizată în parteneriat cu Ambasada Japoniei în România, Muzeul Naţional Brukenthal, Asociaţia culturală Octavian Smigelschi şi cu sprijinul JTI România.

Împreună cu George Şerban, colecţionar consacrat, curatorul Alexandru Chituţă a selectat pentru această expoziţie o serie de lucrări ale celor mai importanţi artişti japonezi (35 în total) din secolele XVII, XVIII, XIX şi XX.

Lucrările aparţin unor renumiţi maeştri ai genului printre care se numără nume precum: Utamaro, Eishi, Hokusai, Chikanobu, Kuniyoshi, Hiroshige sau Eizan şi se remarcă prin compoziţiile elegante şi cromatica rafinată.

"Aici, în expoziţie, începem cu începuturile. Acesta este Moronobu, primul artist care a făcut stampă japoneză şi vedeţi că e tuş negru, după care, la o sută şi ceva de ani, cum vedem aici, Kivonaga a început să le coloreze. Deci o sută şi ceva de ani stampele au fost alb-negre. Am adus pe istorie, pe şcoli şi sunt cei mai reprezentativi artişti, din epoca Edo şi dincolo, din epoca Meiji, dar le-am unit din perspectiva temei, frumuseţea feminină. Bijin-ga înseamnă pictura femeilor frumoase", a declarat, pentru AGERPRES, colecţionarul George Crişan.

Din partea gazdelor au vorbit directoarea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice, Angela Lupşea, care a evidenţiat influenţa stampelor asupra artiştilor creatori Art Nouveau şi viceprimarul Arin Moş, un susţinător al evenimentelor culturale de marcă.

"Frumuseţe înseamnă suflete frumoase, în primul rând, înseamnă Oradea pentru noi şi sper, că şi pentru cei care ne vizitează. Aceşti oameni care contribuie la tot ce se întâmplă în această casă muzeu, Casa Darvas La Roche, trebuie felicitaţi. Eu doresc să le transmit că le susţin activităţile şi susţin viaţa culturală a oraşului nostru. Munca nu este a mea, ci a colegei mele Angela Lupşea, căreia vreau să-i mulţumesc pentru că a pus Oradea pe un loc fruntaş în harta evenimentelor culturale din România", a afirmat Arina Moş.

Un oaspete deosebit care a sosit la vernisaj din partea Ambasadei Japoniei a fost consilierul Tatsuo Kitagawa, adjunct al şefului de misiune, potrivit Agerpres.ro.

"Suntem foarte bucuroşi să vedem că stampele japoneze sunt atât de apreciate în România, prin expoziţii la Bucureşti, Braşov, Sibiu, Timişoara şi acum, la Oradea. Este o mare oportunitate pentru români să descopere frumuseţea artei japoneze", a spus Tatsuo Kitagawa.

Criticul de artă Alexandru Chituţă a menţionat că este o premieră faptul că în această perioadă se deschid simultan trei expoziţii de stampe japoneze în România, una la Timişoara pentru toate categoriile de stampe, o alta la Sibiu dedicată Împăratului Japoniei, din epoca Meiji şi cea de a treia la Oradea, într-un spaţiu al capitalei Art Nouveau.

"Spre deosebire de noi, occidentalii, în Ţara Soarelui Răsare frumuseţea feminină se vede prin îmbrăcăminte, prin poziţie, prin mimică, prin gesturi, prin acţiune. Artiştii japonezi au dorit să facă un elogiu frumosului feminin, conform cererii din epocă, în diferite ipostaze (...) Avem renumitele gheişe sau curtezanele, unele dintre cele mai frumoase apariţii pe străzile Japoniei. Această expoziţie este şi un act de promovare a unei tradiţii şi culturi care a avut o anumită importanţă în Europa mai ales în secolul XIX", a afirmat curatorul.

Stampele japoneze de tipul Bijin-ga reprezintă evadarea oamenilor din mediul rigid şi sumbru al vieţii de zi cu zi spre frumuseţea vie şi trecătoare a curtezanelor şi a gheişelor care păreau să vină din altă lume, aducând cu ele un strop din magia acelui loc.

Expoziţia poate fi vizitată în Casa Darvas - La Roche până la finalul lunii iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.