Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cătălin Ivan acuză: România e cu capul în nori

Catalin Ivan - stirileprotv.ro

România preia oficial președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Ce va face Guvernul în situația în care Marea Britanie iese din UE, fără un acord validat? România e acolo unde se află fie și un singur român. În Marea Britanie, trăiesc 420.000 de români. A luat Guvernul României în calcul acest scenariu nedorit?

Au trecut sărbătorile, masa și dansul. Astăzi, România preia, în fapt, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. O responsabilitate uriașă, la fel ca și oportunitatea pe care țara noastră le are.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi Colegiul Comisarilor, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, vor veni la București. Dincolo de discursurile politicoase pe care aceștia le vor susține, se află multă îngrijorare. A deține președinția Consiliului UE înseamnă să administrezi toate problemele curente ale Uniunii, care nu sunt nici puține, nici simple. România e complet cu capul în nori. Nu există niciun fel de consens, în interesul țării, între forțele politice. Nu există nici măcar în interiorul partidului de guvernare. Comisarul European, Corina Crețu, și ministrul pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, și-au aruncat săgeți otrăvite chiar și cu mai puțin de 24 de ore înainte de ceremonia oficială. Cum va putea guvernul PSD să gestioneze problemele acute ale Europei, cât timp nu poate gestiona nici măcar nesemnificativele disensiuni de comunicare din interiorul propriului partid? Corina Crețu spune că nu atragem suficiente fonduri europene, Rovana Plumb o contrazice. Ca și când nu ar fi publice datele despre eficiența atragerii de fonduri, ca și când nu am observa cu toții că nu avem autostrăzi care să lege estul de vestul țării și nordul de sud, deși au trecut 11 ani de la aderare. Fondurile nerambursabile ne-au stat la dispoziție, dar nu am știut să le folosim pentru a ne dezvolta.

Din păcate, președinția rotativă a Consiliului UE este văzută, la noi, doar ca o oportunitate de campanie electorală. În mai, avem alegeri europarlamentare, iar în noiembrie, alegeri prezidențiale. Cei care ne conduc sunt departe de a înțelege că acest statut temporar al României este o ocazie extraordinară ca țara noastră să se prezinte ca un stat demn, care respectă valorile europene. După ce va fi ratată această oportunitate, se vor plânge că România e tratată ca o țară de mâna a doua.

Aderarea la spațiul Schengen trebuia să se producă înainte de 1 ianuarie 2019. Am pulverizat orice speranță. Preocuparea lui Dragnea de a se salva a concentrat toată atenția asupra lui. Atât în țară, cât și la Bruxelles. Să nu ne amăgim că, pe durata președinției UE, vom rezolva problemele grave de credibilitate pe care România le are din cauza politicilor pe care le-a promovat în ultimii doi ani! Dimpotrivă: exigențele vor crește.

Ce va face Guvernul în situația în care Marea Britanie iese din UE, fără un acord validat? România e acolo unde se află fie și un singur român. În Marea Britanie, trăiesc 420.000 de români. A luat Guvernul României în calcul acest scenariu nedorit? Cum vor fi apărate interesele jumătății de milion de români din Marea Britanie? N-am auzit pe nimeni care să fie preocupat de această temă.

Miniștrii români vor conduce toate ședințele de la Bruxelles. Nu e o joacă. Vor avea de a face cu oameni politici redutabili, care vor lupta pentru interesele propriilor state. Nu o văd pe doamna Dăncilă pregătită să gestioneze astfel de situații, nici pe dl Teodorovici negociind pe marginea bugetului UE pentru următorii șapte ani. El n-a putut creiona nici măcar proiectul de buget al României pentru anul 2019.

Citește și: Ion Cristoiu DEZVĂLUIE strategia lui Liviu Dragnea pentru campania de la prezidențiale - Cum va LUPTA cu DNA

Regret că perspectiva e atât de sumbră astăzi, într-o zi în care România trebuia să strălucească, să poată demonstra că și-a însușit valorile Uniunii și că poate aduce teme noi în dezbatere, într-un moment cheie al Uniunii, care are nevoie de reformă. Vom vedea unde vom fi peste șase luni, la finalul perioadei de președinție rotativă. Dacă România va rata această șansă, PSD va trebui să plătească. Să nu uităm asta la următoarele alegeri parlamentare și prezidențiale!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.