Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Câți și din ce țări trimit moldovenii bani în țară. Lupta pe secțiile de votare este mare

facebook.com
alegeri moldova

A mai rămas mai puțin de o lună până la alegerile parlamentare anticipate în Republica Moldova iar partidele politice duc o luptă continuă în ceea ce privește distribuția secțiilor de votare din diaspora.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, pentru cetățenii moldoveni cu drept de vot, stabiliți permanent sau temporar după hotarele Republicii Moldova, vor fi deschise 146 secții de votare. Cele mai multe pe 11 iulie 2021 secții vor fi în Italia - 32, Rusia – 17, România și SUA – câte 12.

În tabelul de mai jos se observă că anul trecut moldovenii din Israel au trimis cei mai mulți bani în țară, în valoare de 276,45 milioane dolari, cu 10% mai mult decât în 2019. Valoarea intrărilor din Israel față de Rusia  sunt cu circa 35% mai mari. Și aceasta datorită faptului că numeroși moldoveni se află la muncă în această țară. Numai că nu la fel de bine stă Israelul la numărul de secții de votare în comparație cu celelalte țări.

content-image

Având în vedere aceste cifre, în mod inexplicabil CEC a decis să deschidă 17 secţii de votare în Rusia și doar 2 în Israel, de unde provind acum cele mai mari volume de transferuri de bani.

Ca și alte campanii electorale, cea în desfășurare este plină de manipulări și argumente false, iar decizia Comisiei Electorale Centrale în privința numărului și distribuirii secțiilor de votare pe țări denotă lacune grave în activitatea acestei autorități, fapt ce ar putea solda cu încălcarea drepturilor esențiale ale unui număr mare de cetățeni și formarea unui legislativ nereprezentativ.

De compoziția viitorului parlament depinde calitatea reformelor anunțate, relațiile cu partenerii internaționali, și performanța economică a Republicii Moldova. O consecință a unui eventual eșec politic și economic va fi intensificarea exodului forței de muncă și, respectiv, creșterea substanțială a puterii electorale a celor plecați.

Igor Dodon declarase într-un interviu pe pagina sa de socializare că în Rusia sunt 400.000 de moldoveni.

„Secțiile de votare trebuie să fie suficiente pentru a asigura participarea tuturor doritorilor care vor să voteze la alegerile parlamentare de pe 11 iulie. În Occident, Uniunea Europeană și alte țări sunt circa 400.000 de cetățeni cu dreptul de vot și din acești 400.000 au votat peste 250.000, adică mai mult de 50%. În partea ceea, în Rusia, tot sunt 400.000 de cetățeni, dar au votat doar 12.000. În Transnistria sunt 200.000 de cetățeni cu drept de vot, dar au votat doar 30.000.... Păi, unde-i dreptatea în cazul ăsta? Dacă vrem să fim sinceri și să asigurăm dreptul la vot, trebuie să asigurăm dreptul egal și la cei din Occident și la cei Rusia, și la cei din Transnistria”, a declarat Igor Dodon.

Numai că un studiu realizat la finele anului trecut de experții Institutului de Analize Sociale și Prognoze al RANEPA, arată că la 1 decembrie 2020 în Federaţia Rusă se aflau 205.747 de moldoveni, cu circa 95.000 mai puţin decât la 1 decembrie 2019, de 2 ori mai puţini decât la finele anului 2017 şi de aproape trei ori comparativ cu finele anului 2014, notează știri.md

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.