Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cazul Ditrău: „Nazismul și rasismul nu sunt opinii, ci crime”

„Nazismul și rasismul nu sunt opinii, ci crime”, a subliniat președintele Parlamentului European, miercuri, la comemorarea Holocaustului, în vreme ce în satul Ditrău, din Harghita, 200 de localnici cereau izgonirea a doi srilankezi, angajați la brutăria din localitate.

Angajatorii și gazdele celor doi au primit amenințări, protestatarii au invadat primăria, mâine e convocată o adunare populară, iar pe Facebook a fost creat grupul ”Vrem un Ditrău fără migranţi”, unde curg mesajele de ură la adresa străinilor. În fruntea mișcării stă preotul local, catolic ca unul din cei doi brutari – aspect despre care parohul spune: ”Nu mă interesează. Astăzi vin doi, mâine vin şapte, după aia pentru ei trebuie şcoală, biserică şi după aia? (…) Este afectată siguranţa noastră”, și-a justificat poziția preotul Bíró Károly.

”Comunitatea noastră e mai conservativă și nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara țării, mai ales cu piele de culoare”, a explicat primarul. El și UDMR au pledat pentru toleranță: „Brutarii din Ditrău sunt angajați legal și plătesc impozite după veniturile lor. Nu putem accepta incitarea la ură împotriva unor oameni de o altă culoare sau pentru simplul fapt că vorbesc o altă limbă”, a declarat purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedus Csilla.

Din păcate, UDMR culege ceea ce a semănat: abandonarea comunității maghiare în brațele naționalismului anti-european patronat de Viktor Orban și, implicit, enclavizarea și radicalizarea unei părți a etnicilor unguri din România.

„Comunitatea maghiară din Transilvania este conectată la mass-media regională și din perspectiva legăturii cu Ungaria, unde știm foarte bine că un element de comunicare constantă este discursul antimigrație. Ca atare, poate că sursa fricilor de la Ditrău – și nu numai – are și această explicație”, a indicat Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, avertizând că incitarea la ură atrage răspunderea juridică.

“Pentru noi, migrația nu este o soluție, ci o problemă, nu este un medicament, ci o otravă, nu avem nevoie de ea și nu o vom înghiți” – Viktor Orban

În lipsă de forță de muncă locală, patronii fabricii de pâine din Ditrău vor să mai angajeze, în următoarea lună, încă un srilankez și patru nepalezi. Situația este tot mai întâlnită într-o Românie depopulată de lucrătorii săi.

În fața străinilor, însă, iată că stă un zid de rasism și intoleranță, la temelia căruia Viktor Orban și-a pus, de câțiva ani, crezul: “Pentru noi, migrația nu este o soluție, ci o problemă, nu este un medicament, ci o otravă, nu avem nevoie de ea și nu o vom înghiți”. Ceea ce nu face decât să canalizeze un radicalism extremist care s-a manifestat, în ultimele decenii, prin discriminarea și alungarea românilor din Harghita și Covasna, precum și prin conflictele periodice cu romii din zonă, cum au fost incidentele din 2012 și 2017, de la Sâncrăieni și Gheorgheni, când au fost incendiate casele romilor.

Ori de câte ori citim în ziare articole despre acte de violență, atacuri sau insulte rasiste, trebuie să percepem aceste atacuri ca adresate fiecăruia dintre noi. Sunt atacuri asupra Europei și asupra valorilor pe care aceasta le reprezintă”, spunea David Sassoli, președintele Parlamentului European, miercuri, la comemorarea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz.

* sursa foto: https://www.newyorker.com/magazine/2019/01/14/viktor-orbans-far-right-vision-for-europe

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.