Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CBRE: Piața terenurilor s-a dublat în anul 2018

cladiri birouri

Suprafața totală tranzacționată în 2018, destinată proiectelor de spații de birouri, spații comerciale, rezidențiale sau industriale este de aproximată la 140 ha, informează CBRE, companie de servicii comerciale și investiții în real estate.

Printre cele mai importante tranzacții care au marcat piața terenurilor în 2018, este achiziția, de către Mitiska REIM, a terenului fostei fabrici Helitube din zona Colentina, care ocupă o suprafață de 89.500 m², unde va fi demarat un proiect de spații comerciale, conform Mediafax.

Citește și: Curtea de Conturi DĂ DE GOL Guvernele Tudose și Grindeanu - Fondul aflat la dispoziția executivului, MĂRIT de șase ori în 2017

Segmentul spațiilor de birouri a fost dominat de companii precum Globalworth, Portland Trust și Forte Partners, care au achiziționat loturi de teren cu o valoare totală estimată la 23,7 milioane euro și o suprafață cumulată de 32.000 m².

În ceea ce privește suprafețele achiziționate în scopul construcțiilor rezidențiale, investitori cum ar fi Opus Land și One United Properties au achiziționat circa 116.000 m² în anul precedent, a căror valoare se plasează la aproximativ 20,4 milioane euro.

Proiectele de spații comerciale, cele mixte, precum și dezvoltările industriale și logistice s-au înmulțit, de asemenea, în 2018, constituind motivul a numeroase achiziții de terenuri.

Piaţa din Bucureşti a avut cea mai intensă activitate şi în 2018, cele mai multe tranzacții cu terenuri având loc în capitală. Cu toate acestea, multe cereri au venit, în anul precedent, și în privința orașelor regionale. Marii retaileri și-au redobândit încrederea în potențialul acestora, astfel, nume precum Mitiska REIM, Prime Kapital și Catinvest și-au securizat proiecte prin achiziția de terenuri în Baia Mare, Iași și Craiova. Una dintre cele mai mari tranzacții care au avut loc în România, anul trecut, este reprezentată de vânzarea unui teren de 42 hectare situat în Simeria, județul Hunedoara, către BSH Electrocasnice Manufacturing SRL, filiala română a concernului german BSH Hausgeräte GmbH. Compania germană plănuiește construirea unei fabrici de mașini de spălat, prima unitate de acest tip deținută de producătorul german în România. Atât în București, cât și în centrele regionale, interesul investitorilor pentru terenuri aparținând fostelor fabrici se menține sporit.

Dezvoltatori de spații logistice și industriale precum P3 și WDP au cumpărat în 2018 loturi de teren care totalizează 600.000 m², iar în viitorul apropiat se așteaptă demararea mai multor construcții pe acest segment.

O direcție ce se manifestă puternic constă în proiectele imobiliare de tip „mixed use”, prin care se îmbină două sau mai multe componente, spre exemplu spațiile de birouri cu spațiile comerciale și cele rezidențiale. Astfel, companii precum Globalworth, AFI Europe, Speedwell, One United Properties s-au orientat către spre acest gen de dezvoltări și au investit în achiziția a 154.000 m², suprafață pe care urmează a fi ridicate proiecte mixte. Din această suprafață, 53.000 m² sunt incluși în tranzacția prin care a fost vândut terenul fostei fabrici Ventilatorul din București, asistată de către CBRE.

Tendința urmăritorilor ani este apariția mai multor proiecte mici, de tip boutique, care îmbină componentele de birouri, rezidențial și hotel.

Criteriile după care este valorizat un teren au în vedere, în continuare, tipul de proiect care va fi construit și de amplasarea, criteriile principale fiind accesul facil la mijloacele de transport în comun, în special la metrou, apropierea de restaurante, centre comerciale sau parcuri. CBRE informează că Bucureștiul are un potențial mare de dezvoltare în viitor, având loturi de teren care pot fi folosite pentru proiecte mari.

Principalele dezavantaje, în zona capitalei, rămân timpii lungi necesari pentru obținerea autorizațiilor, fapt ce poate influența considerabil prețul final al unui teren.

Prețurile terenurilor construibile s-au situat, în general, la un nivel constant în 2018. În București și în cele mai mari orașe regionale - Cluj-Napoca, Timișoara și Iași -, s-au observat ușoare creșteri, de circa 10%, în zonele cele mai solicitate.

Potrivit CBRE, pentru 2019, toți indicatorii analizați indică o constanță a prețurilor. Presiunea noilor reglementări fiscale și a majorării salariilor va tempera creșterile de pe piața de birouri. În privința segmentului rezidențial, vânzările își vor diminua ritmul, în principal din cauza costurilor terenurilor, care se mențin la un nivel similar cu cel din ultima perioadă. Pe viitor, tendința de temperare a prețurilor ar putea fi întreruptă de punerea în vânzare a unor terenuri foarte bine amplasate, care dispun de Plan Urbanistic Zonal (PUZ), ceea ce ar determina o creștere a valorii acestora.

CBRE Group, Inc. (NYSE: CBRE), Fortune 500 și S&P 500 este cea mai mare companie de servicii comerciale și investiții în real estate dla nivel global, conform veniturilor înregistrate în 2017 și având ca obiect de activitate îndeplinirea nevoilor dezvoltatorilor imobiliari și deservirea proprietarilor și chiriașilor, prin intermediul celor peste 450 de birouri (excluzând filialele) din întreaga lume. În România, CBRE oferă o gamă extinsă de servicii integrate, inclusiv administrare și coordonare de tranzacții și management de proiecte, servicii de Design and Build, managementul proprietății, administrarea investițiilor, evaluare, închiriere de proprietăți, consultanță strategică, vânzări de proprietăți, servicii ipotecare și servicii de dezvoltare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.