Legiuitorul nu poate incrimina sau dezincrimina fapte antisociale decât cu respectarea normelor şi principiilor consacrate prin Legea fundamentală, se arată în motivarea deciziei prin care Curtea Constituţională a României (CCR) a admis excepţia de neconstituţionalitate a unei prevederi din Codul penal, care exceptează de la răspunderea penală conducerea pe drumurile publice, fără permis, a tractoarelor agricole şi forestiere.
Instanţa constituţională a apreciat că omisiunea includerii tractoarelor agricole şi forestiere în ipoteza normativă a articolului 335 alineatul (1) din Codul penal echivalează cu dezincriminarea faptei de conducere a unui asemenea vehicul pe drumurile publice fără a deţine permis.
"Respectarea Constituţiei este obligatorie, de unde rezultă că legiuitorul nu-şi poate exercita competenţa de incriminare şi de dezincriminare a unor fapte antisociale decât cu respectarea normelor şi principiilor consacrate prin Constituţie. De altfel, Curtea Constituţională a statuat în jurisprudenţa sa (...) că legiuitorul nu ar putea defini şi stabili ca infracţiuni, fără ca prin aceasta să încalce Constituţia, fapte în conţinutul cărora ar intra elemente de discriminare. Tot astfel, legiuitorul nu poate proceda la eliminarea protecţiei juridice penale a valorilor cu statut constituţional", se arată în motivarea publicată miercuri pe site-ul CCR.
Conform aceleiaşi surse, libertatea de reglementare pe care o are Parlamentul în astfel cazuri "se exercită prin reglementarea condiţiilor de tragere la răspundere penală pentru faptele antisociale care aduc atingere valorilor prevăzute şi garantate de Constituţie".
Citește și: Decizia INCREDIBILĂ luată de călugărul care a lăsat GRAVIDĂ o enoriașă
CCR a admis, pe 4 aprilie, excepţia de neconstituţionalitate a articolului 335 alineatul (1) din Codul penal, constatând că în acesta nu se incriminează şi fapta de conducere fără permis pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, ci doar a unui autovehicul sau tramvai.
Potrivit unui comunicat al CCR transmis atunci AGERPRES, a fost luată în discuţie excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 335 alineatul (1) din Codul penal şi articolului 6 punctul 6 teza a doua din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Citește și: Biblia în versuri, o lucrare unică în țară, va putea ajunge la românii de pretutindeni
În articolul 335 alineatul (1) din Codul penal se menţionează că fapta de a conduce pe drumurile publice un autovehicul ori un tramvai "de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani", în timp ce articolul 6 punctul 6 teza a doua din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 spune că, "în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles: (...) Vehiculele care se deplasează pe şine, denumite tramvaie, precum şi tractoarele agricole sau forestiere nu sunt considerate autovehicule".
"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în articolul 335 alineatul 1 din Codul penal, care nu incriminează fapta de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, fără permis de conducere, este neconstituţională. De asemenea, Curtea a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 6 pct. 6) teza a doua din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002", se arată în comunicat.
Citește și: STUDIU 40% dintre cei care navighează pe internet nu utilizează mijloace de apărare împotriva virusurilor
Sursa citată notează că, în argumentarea acestei soluţii, Curtea a reţinut că necorelarea dintre articolul 335 alineatul (1) din Codul penal şi articolul 6 punctul 6 teza a doua din OUG numărul 195/2002 determină un veritabil viciu de neconstituţionalitate, care rezultă din omisiunea reglementării, în cuprinsul articolului 335 alineatul 1 din Codul penal, a tractoarelor agricole sau forestiere ca obiect material al infracţiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice fără permis de conducere.
"Conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier de o persoană care nu posedă permis de conducere prezintă pericol social ridicat şi aduce atingere unor valori sociale protejate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, care are drept scop tocmai asigurarea desfăşurării fluente şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, precum şi ocrotirea vieţii, integrităţii corporale şi a sănătăţii persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, valoare garantată de art. 22 din Constituţie", se mai menţionează în comunicat.
Citește și: China a lansat prima sa navă spațială de marfă
Astfel, potrivit CCR, dacă o asemenea faptă nu este descurajată prin mijloacele dreptului penal, are loc încălcarea valorilor fundamentale, ocrotite de Codul penal, precum drepturile şi libertăţile cetăţenilor, respectarea Constituţiei şi a legilor, care sunt consacrate prin articolul 1, alin. (3) şi (5) din Legea fundamentală printre valorile supreme.
De asemenea, Curtea a reţinut încălcarea dispoziţiilor articolului 16 din Constituţie, deoarece imprecizia legislativă generează discriminări, fără a exista vreo motivare obiectivă şi raţională care să le justifice.
Citește și: Doi s’ un sfert, sexy-filaj extern!?Doi s’ un sfert, sexy-filaj extern!?
"Este în afara oricărui argument juridic raţional şi rezonabil ca o persoană care posedă permis de conducere, acordat pentru altă categorie decât tractoarele agricole sau forestiere, şi care conduce un asemenea vehicul pe drumurile publice să poată avea calitatea de subiect activ al infracţiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din Codul penal, în timp ce o persoană care nu deţine deloc permis de conducere şi care conduce pe drumurile publice un tractor agricol sau forestier să nu fie sancţionată penal", mai arată sursa citată.
Prin urmare, Curtea a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în articolului 335 alineatul 1 din Codul penal încalcă articolul 1 alin. 3 şi 5 privind statul român, articolul 16 privind egalitatea în drepturi şi articolul 22 privind dreptul la viaţă, integritate fizică şi psihică din Legea fundamentală.
Citește și: Dezvăluire ŞOCANTĂ a mamei bătăușei din Oradea: A fost INTERNATĂ de nenumărate ori, nu este o boală ușoară
Totodată, Curtea a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în articolul 6 punctul 6 teza a doua din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului numărul 195/2002, care exclude tractoarele agricole şi forestiere din categoria autovehiculelor, nu încalcă dispoziţiile din Constituţie invocate.