Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce afecțiune severă pot indica tulburările de tranzit intestinal?

Radu Pop

Tulburările de tranzit intestinal, sângerările rectale, modificarea culorii și consistenței scaunului și durerile abdominale pot fi semne și simptome ale unei afecțiuni severe, care poate duce la cancer - polipoza colonică. Afecțiunea este determinată de creșterea unor polipi pe mucoasa colonului, care, într-o primă fază, nu prezintă un pericol pentru sănătate. Dar, dacă nu sunt diagnosticați și tratați corespunzător, polipii colonici pot evolua în cancer de colon.

De aceea, este recomandat un consult de gastroenterologie imediat ce apar unele semnale de alarmă, dar chiar și în lipsa acestora, pentru efectuarea unei investigații de screening, colonoscopia, care permite vizualizarea colonului și descoperirea unor formațiuni suspecte încă din stadiu precoce. În acest fel, polipii colonici pot fi tratați din timp, prevenindu-se malignizarea lor.

Odată stabilit diagnosticul, medicul va stabili planul de tratament. Endoscopia intervențională poate reprezenta o alegere optimă în tratarea polipozei colonice, pentru că polipii benigni și chiar și cei maligni care au invadat superficial mucoasa colonului (în cazuri bine selecționate) pot fi excizați printr-o intervenție endoscopică. O astfel de intervenție poartă denumirea de polipectomie endoscopică și are un rol important în diminuarea considerabilă a riscului de apariție a cancerului de colon.

În timpul colonoscopiei, se poate efectua și rezecția endoscopică a mucoasei, adică îndepărtarea polipului și a unei porțiuni din mucoasa colonului în care acesta este inserat. Soluția nu este însă posibilă în cazul polipilor maligni cu invazie profundă a mucoasei colonului și cu risc de metastazare. În astfel de situații, este recomandată intervenția chirurgicală. Indiferent de metoda de excizie a polipilor, formațiunile suspecte vor fi trimise în laborator, pentru realizarea unui examen histopatologic și imunohistochimic, care să stabilească diagnosticul de certitudine – polip benign sau malign.

Pe lângă tratarea polipilor colonici, endoscopia intervențională este indicată și în diagnosticarea și tratarea altor afecțiuni gastrointestinale, precum boli ale esofagului, ale vezicii biliare, stomacului, pancreasului etc. Comparativ cu intervențiile chirurgicale, endoscopia intervențională prezintă o serie de avantaje pentru pacient, printre care risc de complicații redus și recuperare mult mai rapidă.

La SANADOR, astfel de proceduri sunt efectuate în Departamentul de endoscopie intervențională de medici gastroenterologi supraspecializați în acest domeniu. Vasta experiență a medicilor este dublată de rezultatele remarcabile obținute cu ajutorul tehnologiei endoscopice moderne, performante, din dotarea Spitalului Clinic SANADOR, care asigură realizarea acestor intervenții în condiții de maximă siguranță și confort pentru pacient.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.