DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ce gândesc românii la 10 ani după aderarea la UE?

UE Uniunea europeana

A fost publicat de curând un studiu comandat de Comisa Europeană privind opiniile românilor la 10 ani după aderarea la UE. Răspunsurile, cu bune și cu rele sunt comentate mai jos.

Nucleele dure pro și contra

21% din cetățenii României susțin că au avut personal de câștigat în timp ce numai 13% au avut de pierdut.

content-image

Cel mai mare câștig pare să fi fost accesul la piața muncii. Un român din trei are pe cineva în familie care a lucrat în străinătate. Românii apreciază ca find importante pentru ei personal și accesul la piețe de desfacere, fondurile UE cheltuite în regiunea unde locuiesc, călătoriile în alte state UE (29%!) și aplicarea normelor europene.

(Slide-ul este puțin confuzant, întrebarea originală este: "Care dintre următoarele considerați că sunt avantaje importante pentru dvs. personal, în urma aderării României la UE?")

content-image

Pe de altă parte, deși doar 13% din respondenți socotesc că au personal avut de pierdut de pe urma aderării la UE, puțin peste 20% cred că țara a avut de pierdut.

content-image

Ce dorim și ce înțelegem despre UE

25% vor ca România, în perioada când deține președinția Consiliului UE să se folosească de această oportunitate (exclusiv) pentru a promova interesele României. Ideea este greșită (rolul și limitele președinției nu permit asta) dar eu privesc răspunsul cu optimism. 65% din Români înțeleg că România trebuie să țină cont și de interesele celorlalte țări. Asta nu este rău, în condițiile în care, dacă ne uităm la alegerile euro-parlamentare, aproape toți candidați și toate televiziune se comportă de parcă reprezentanții români în UE ar fi cu toții un fel de ambasadori loiali exclusiv statului-mamă.

content-image

Românii știu destul de puțin despre reprezentanțele locale ale UE în România, ceea ce nu este deloc surprinzător.

content-image

Altfel, românii cred că UE o să devină mai puternică și mai unită.

content-image

... și sunt deschiși să primească alături de ai și alte state.

content-image

Puteți descărca raportul de aici. Puteți descărca chestionarul aici. O parte din rezultate care ar fi fost interesante teoretic au fost ignorate din cauza a ceea ce am considerat a fi o formulare defectuoasă a întrebărilor sau a raportării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Smart Start USA

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.