Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce poate să însemne un nod în gât?

Radu Pop
Sanador

Arsura în capul pieptului, senzația de trecere incompletă a alimentelor prin esofag sau de corp străin, de „nod în gât”, deglutiția dureroasă și regurgitarea sunt semne și simptome care pot să apară în mai multe afecțiuni, precum esofagita, boala de reflux gastroesofagian sau acalazia cardiei. Prin urmare, atunci când apar astfel de manifestări clinice, pacientul trebuie să se prezinte cât mai repede la un medic gastroenterolog, pentru stabilirea diagnosticului corect și recomandarea tratamentului necesar.

De regulă, în astfel de cazuri, pe lângă examenul clinic și o anamneză amănunțită, prima investigație recomandată de medic este endoscopia digestivă superioară. Însă, specialistul mai poate solicita și o radiografie cu bariu a tractului digestiv superior sau o manometrie esofagiană. Aceasta din urmă este o procedură care măsoară presiunea din interiorul esofagului și cu ajutorul căreia se pot depista tulburările de motilitate, adică contracțiile mai slabe, prea puternice ori nesincronizate ale corpului esofagian, ale sfincterului esofagian inferior (cardia), cum ar fi relaxarea insuficientă în timpul deglutiție.

Pentru efectuarea investigației, medicul gastroenterolog folosește un cateter, adică un tub îngust și flexibil, cu care măsoară presiunea creată de mușchii esofagului și de sfincterele esofagian superior și inferior, care controlează modul în care alimentele intră în esofag și ajung în stomac.

Manometria esofagiană de înaltă rezoluție este o versiune modernă a testului standard, care folosește un cateter cu mai mulți senzori. În acest fel, procedura poate oferi mai multe informații într-un interval de timp foarte scurt, în comparație cu procedura tradițională.

Investigația poate fi efectuată și înaintea unei intervenții chirurgicale pe esofag sau pentru monitorizarea pacientului după o astfel de operație. În plus, manometria esofagiană este indicată și înaintea unui test care poate depista boala de reflux gastroesofagian. Combinate, aceste două proceduri se numesc pH-metrie cu impedanță esofagiană pentru 24 de ore, iar manometria ajută la determinarea locului din esofag unde trebuie plasată sonda de pH-metrie.

Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca deține echipamentul de ultimă generație Laborie Solar GI, un sistem avansat de manometrie de înaltă rezoluție, care furnizează informații detaliate și foarte precise în timpul examenului manometric esofagian. Dotat cu software ultraperformant, acest sistem permite efectuarea rapidă a examinării și obținerea unor informații mai detaliate.

La SANADOR, manometria esofagiană de înaltă rezoluție, endoscopia digestivă superioară sau inferioară (colonoscopia) și pH-metria cu impedanță esofagiană pentru 24 de ore sunt realizate de specialiști cu experiență îndelungată în efectuarea acestor investigații.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.