Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ce propune PNL în privința banilor confiscați de la cei care au încălcat legea

bani

Banii si bunurile care sunt confiscate de la cei care au încalcat legea ar trebui sa se foloseasca pentru copii, a declarat, miercuri, deputatul PNL Cristina Pocora, la conferinta 'Reutilizarea sociala în România: modele, bune practici si alternative de reglementare' organizata de Centrul de Resurse Juridice.

'Din punctul meu de vedere, trebuie sa gasim o solutie în asa fel încât banii si bunurile confiscate de la cei care au savârsit acte de coruptie sa se întoarca în societate. Sunt bani care au fost luati de la sanatate, de la educatie, bani publici care au fost tocati de unii si de altii, în trecut si în prezent, si as vrea sa îi vad investiti în viitor', a spus Pocora, care este vicepresedinte al Comisiei pentru munca si protectie sociala din Camera Deputatilor si a initiat un proiect de lege privind constituirea unui fond special din bunurile confiscate din infractiuni.

Ea a dat exemplul CNADNR care strânge bani care se duc într-un fond pentru autostrazi, mentionând ca trebuie vazut cum este constituit acesta si daca modelul poate fi utilizat si în cadrul Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate.

'Cred ca si Agentia Nationala Antidrog gestioneaza un astfel de fond sau alta varianta ar fi, daca tot monitorizati bunurile confiscate, sa monitorizati fiecare banut si imobil confiscat, apoi sa-l treceti într-un fond generic, iar prin legea bugetului toata acea suma sa revina pentru proiectele sociale', a spus deputatul PNL.

În opinia Cristinei Pocora, Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Sechestrate ar trebui sa aiba atributii pentru a gestiona banii proveniti din vânzarea bunurilor sechestrate si nu doar pentru a monitoriza aceste bunuri.

'Cred ca pentru toata societatea noastra ar fi extrem de benefic, ar fi asa ca o terapie sa vedem cum banii care au fost luati societatii se reîntorc, sa fie palpabili, pentru ca astazi ceea ce vedem - oameni de afaceri, politicieni, oameni care au încalcat legea cum se plimba cu catuse - pe mine nu ma încalzeste. Daca au încalcat legea trebuie sa raspunda, dar nu e suficient, arestul la domiciliu în nu stiu ce conditii de lux nu e suficient, daca au încalcat legea, daca acele averi au fost facute prin acte de coruptie, vreau acei bani înapoi, la bugetul de stat, respectiv în acest fond pentru copii', a explicat Pocora.

Directorul Oficiului National de Prevenire a Criminalitatii si Cooperare pentru Recuperarea Creantelor din cadrul Ministerului Justitiei, Cornel Calinescu, a declarat, la rândul sau, ca, potrivit formei actuale a proiectului de lege privind înfiintarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, aceasta nu are atributii în procedura de initiere a reutilizarii bunurilor confiscate, ci are rol de monitorizare si, la rândul sau, poate fi beneficiara.

'Proiectul în momentul de fata nu mai include prevederi legate de rolul agentiei în aceasta procedura de reutilizare, poate fi beneficiar al reutilizarii, în sensul ca poate primi în administrare imobile care pot fi folosite ca depozite, de exemplu, pentru bunuri sechestrate, însa ceea ce cuprinde este rolul agentiei de a cunoaste, de a monitoriza soarta fiecarui bun confiscat', a aratat Calinescu.

Reutilizarea sociala este unica forma de valorificare care garanteaza cetatenilor reutilizarea bunurilor confiscate, întrucât ceea ce provine din infractiuni este înapoiat societatii în mod explicit, a punctat directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, organizatorul conferintei.

Potrivit CRJ, reutilizarea bunurilor confiscate înseamna transmiterea cu titlu gratuit a acestora sau a sumelor provenite din infractiuni pentru a fi folosite în interes public sau în scopuri sociale de catre institutii publice (autoritati publice locale) sau organizatii neguvernamentale.

Desi la nivelul Uniunii Europene nu exista prevederi care sa oblige statele membre la integrarea reutilizarii sociale în sistemele lor legislative, acest subiect a beneficiat de atentie crescânda în ultimii ani la nivel comunitar, precizeaza CRJ.

Primul document cu valoare obligatorie la nivelul Uniunii Europene care mentioneaza reutilizarea în scopuri sociale a bunurilor provenite din infractiuni este Directiva 2014/42/UE privind înghetarea si confiscarea produselor provenite din savârsirea de infractiuni în UE.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.