Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cei 328.000 de români din Marea Britanie vor avea alt statut, după Brexit: Precizările făcute de MAE

brexit, bani

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, marţi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale Art. 50, în contextul negocierilor generate de retragerea Marii Britanii din UE, prilej cu care oficialul român a afirmat că se are în vedere parafarea unui acord privind Brexit care să valideze promisiunile părţii britanice de a conferi o protecţie adecvată cetăţenilor europeni din Regatul Unit.

Potrivit unui comunicat al MAE, pe agenda întâlnirii au figurat stadiul negocierilor cu Marea Britanie şi pregătirea reuniunii Consiliului European Art. 50 din 15 decembrie.

Citește și: Neașteptat! Hagi are, la Viitorul, un jucător mai BOGAT decât el! Cine este fotbalistul și ce afacere are familia sa

"Negociatorul-şef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a prezentat evaluarea Comisiei Europene cu privire la stadiul negocierilor la momentul actual şi raportul comun cu privire la punctele de convergenţă dintre cele două părţi. În acest sens, Michel Barnier a indicat că s-au înregistrat progrese suficiente pe toate cele trei domenii-cheie din prima etapă a negocierilor (drepturile cetăţenilor, decontul financiar, frontiera cu Irlanda), şi a recomandat trecerea la cea de-a doua etapă, în care se vor discuta aspecte privind relaţiile viitoare dintre UE şi Marea Britanie", precizează sursa citată.

MAE informează că negocierile vor continua în paralel pe aspectele privind retragerea asupra cărora nu s-au finalizat discuţiile în prima etapă, fără a se mai reveni asupra aspectelor deja agreate.

Citește și: MAI face un apel pentru polițistul lovit cu sabia în cap de un interlop! Solicitarea reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne

"Referitor la drepturile cetăţenilor, Marea Britanie şi UE au căzut de acord că cetăţenii europeni cu reşedinţa legală în Marea Britanie, precum şi membri de familie ai acestora, vor continua să beneficieze de drepturile conferite de legislaţia europeană, în baza obţinerii unui nou statut (settled status). Acest statut va garanta dreptul de şedere al cetăţenilor europeni stabiliţi în Marea Britanie înainte de data retragerii, după o perioadă de rezidenţă de minim cinci ani. Până la împlinirea celor cinci ani, cetăţenii europeni vor putea aplica pentru un statut temporar. Noul statut va fi singurul document care va atesta reşedinţa legală a cetăţenilor europeni în Regat după data retragerii. În baza acestuia, cetăţenii europeni vor putea continua să locuiască, să studieze şi să muncească în Marea Britanie. A existat un acord privind continuarea exportului prestaţiilor de securitate socială, inclusiv beneficiile familiale, şi agregarea pensiilor, în conformitate cu legislaţia europeană existentă la momentul actual", se menţionează în comunicat.

Citește și: Gabriela Firea a fost „UMBRA” lui Mugur Isărescu! Ce funcții a avut actualul primar al Capitalei pe vremea când șeful BNR era prim-ministru

De asemenea, toate calificările profesionale obţinute sau în curs de obţinere înainte de data retragerii vor fi recunoscute de către cele două părţi.

"Totodată, acordul va include detalii cu privire la procedurile administrative pentru obţinerea acestui nou statut, care vor simple şi transparente. Orice cetăţean european va avea drept de şedere până la comunicarea unei decizii finale cu privire la statutul stabilit. Criteriile pentru refuzul acordării statutului stabilit vor fi menţionate explicit în acordul de retragere şi vor fi în conformitate cu legislaţia europeană", potrivit aceleiaşi surse.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu dă sfoară-n țară! Anunț de ULTIMĂ ORĂ referitor la salarii

MAE informează că în contextul discuţiilor privind înregistrarea progresului suficient în prima etapă a negocierilor, ministrul delegat pentru afaceri europene a salutat eforturile Comisiei Europene în obţinerea unor soluţii avantajoase pentru ambele părţi, menţionând că România va acţiona, pe tot parcursul derulării acestora, cu deplină responsabilitate faţă de obligaţiile care decurg din statutul de membru al Uniunii Europene şi în spiritul loialităţii faţă de celelalte 26 de state.

Citește și: Euro SPERIE din nou leul! Creștere FURTUNOASĂ – cursurile pieței valutare

"Urmărim parafarea unui acord privind Brexit care să valideze promisiunile părţii britanice de a conferi o protecţie adecvată cetăţenilor europeni din Regatul Unit, dar şi referitoare la menţinerea contribuţiei financiare britanice în contextul angajamentelor deja asumate şi necesităţii implementării politicilor UE în cadrul actualului buget financiar multianual. Vom rămâne în continuare, inclusiv din perspectiva responsabilităţii României ca viitoare Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene, în contact permanent cu Michel Barnier şi echipa de negociatori a Comisiei Europene, pentru a ne asigura că şi următoarele runde de negocieri vor înregistra evoluţii care să reflecte interesele românilor, dar şi tuturor celorlalte state membre", a declarat Negrescu, citat în comunicat.

Citește și: România, în „bătaia puștii” scumpirilor! Cu cât va fi mai scumpă electricitatea de la 1 ianuarie

Comunitatea românească din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a crescut constant după aderarea României la Uniunea Europeană, tendinţă menţinută şi în prezent, menţionează MAE.

"Conform datelor de la Oficiul Naţional de Statistică, precum şi de la alte instituţii relevante, 328.000 de români locuiesc în Marea Britanie. Din perspectivă socio-demografică, comunitatea românească este răspândită pe întreg teritoriul Regatului Unit, cu concentrări mai mari în regiunea Londrei şi în zonele urbane Birmingham, Manchester şi Liverpool, Edinburgh, Glasgow, Leeds, Belfast. Comunitatea românească este în general bine integrată în societatea britanică, cu calificări profesionale înalte, ocupând locuri de muncă în sectoare deficitare ale pieţei muncii (medici, asistenţi medicali, asistenţi sociali), dar şi în domenii care nu prezintă interes pentru forţa de muncă locală, totuşi necesare economiei şi societăţii britanice (agricultură, construcţii, îngrijirea persoanelor în vârstă)", se mai arată în comunicat.

Citește și: Lovitură pentru jumătate din personalul acestei instituții, ce are sute de angajați! Cu cât le va scădea oamenilor salariul de la 1 ianuarie 2018 .

MAE, prin structura coordonată de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a creat la 22 martie 2017 un mecanism interministerial pentru pregătirea mandatelor României şi urmărirea negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

Acesta include reuniuni la nivel de grupuri de lucru sectoriale (ori de câte ori este nevoie, în funcţie de ritmul negocierilor); la nivel de coordonare între Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Finanţelor Publice (lunare) şi reuniuni la nivel înalt (trimestriale).

Citește și: Neașteptat! Hagi are, la Viitorul, un jucător mai BOGAT decât el! Cine este fotbalistul și ce afacere are familia sa

Consiliul Interministerial pentru Brexit, organism guvernamental care adoptă liniile politice pentru definirea poziţiilor României în negocierile dintre UE 27 şi Marea Britanie, este condus de prim-ministrul României şi coordonat de ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.