Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cei mai siguri parlamentari: Cei 16 care pot decide soarta guvernului

sfoara

Sondajele de opinie din campanie arată tot felul de posibile configuraţii ale viitorului parlament, însă puţini sunt cei care iau în calcul un adevăr matematic elementar: partidele politice îşi dispută doar 96% dintre mandate. Restul de 4%, adică 16 mandate, revin minorităţilor naţionale. Candidaţii minorităţilor sunt cei mai siguri de prezenţa în legislativ, iar în cazul unui rezultat strâns ar putea înclina balanţa în privinţa guvernării.

Vezi şi: SURSE - Se pregătește momentul lui Klaus Iohannis

Potrivit unor informaţii apărute vineri în presă, unele partide ar fi încercat să ia legătura cu viitorii parlamentari din grupul minorităţilor, pentru negocieri post-electorale. Lucrul acesta este însă negat de liderii grupului, care afirmă că asemenea discuţii nici nu ar avea rost înainte de alegeri. Preşedintele şi vicepreşedintele grupului explică pentru stiripesurse.ro poziţia minorităţilor în privinţa viitoarei majorităţi parlamentare.

"Pe mine nu mă caută nimeni, pentru că ştiu că şi dacă ar face-o nu are niciun rost. N-am ce să negociez acum, înainte de a se şti rezultatele. E o tâmpenie. Vindem pielea ursului din pădure, despre ce să negociem? Vedem rezultatul şi pe urmă dăm drumul la negocieri. Procedura e cât se poate de clară. Se termină alegerile, preşedintele ne cheamă la consultări şi desemnează pe unul prim-ministru, X. Acel X poate să vină şi la noi, la grupul minorităţilor naţionale, să negocieze susţinere parlamentară. Vom vedea care e situaţia. Înainte de asta nici nu văd de am putea să zicem", a declarat pentru stiripesurse.ro Ovidiu Ganţ, reprezentantul minorităţii germane, vicepreşedinte al grupului parlamentar.

Vezi şi: Elena Udrea pregătește dezvăluiri spectaculoase

Deşi reprezintă formaţiuni diferite ale minorităţilor naţionale, parlamentarii din grup au de obicei poziţii comune, după cum mai explică Ganţ.

"Practicăm o poziţie unitară, discutăm în grup, mai ales când e vorba despre susţinerea guvernului. În chestii punctuale, chestii mai nesemnificative, putem să avem puncte de vedere diferite, dar când e vorba de susţinerea politică a unui guvern, grupul are o poziţie unitară. În toţi anii de după Revoluţie a fost o singură excepţie: la susţinerea Guvernului Ungureanu. Marea majoritate a grupului a votat în favoarea susţinerii guvernului, numai eu şi Pambuccian nu am votat. Dar era o situaţie specială. Pot să fie diferenţe la votul pe legi obişnuite, dar nu la aşa ceva", a mai declarat liderul FDGR.

Ovidiu Ganţ exclude doar susţinerea unei coaliţii din care ar face parte şi partide extremiste. "Ce să vă spun, că nu stau de vorbă cu partide gen PRM? Asta e de la sine înţeles", explică acesta.

Totuşi, grupul minorităţilor naţionale va fi într-o situaţie specială. 10 parlamentari se vor afla la primul mandat, ceea ce ar presupune, potrivit vicepreşedintelui Ganţ, o perioadă de acomodare.

Vezi şi: SCANDAL la Realitatea TV: Prezentator cunoscut, suspendat pe termen nelimitat

La rândul său, preşedintele grupului minorităţilor naţionale neagă orice negociere cu partidele politice înainte de alegeri. Varujan Pambuccian, parlamentar al Uniunii Armenilor din România, afirmă că a încercat întotdeauna să ferească grupul de imixtiunile partidelor, iar cea mai puţin dorită situaţie ar fi cea în care cei 18 parlamentari ai grupului ar ajunge să încline balanţa majorităţii parlamentare.

"Nu m-a contactat nimeni. Eu îmi fac campania în jurul unei conferinţe pe care o ţin, ca să înţeleagă oamenii de ce propun unele măsuri, după care am partea cu măsurile pe care le propun. E o chestie destul de paşnică, nu mă interesează ce fac alţii, nu vorbesc despre alţii deloc. Dar m-am trezit în unele săli cu oameni care s-au recomandat ca fiind candidaţi locali, care voiau să mă întrebe una, alta legat de proiectele mele. De ce mă întreabă, nu ştiu, că eu le fac publice. Atât, în rest nimeni nu a vorbit cu mine despre vreo colaborare. Nici nu se practică, nu e ceva uzual. Eu încerc să feresc grupul cât mai mult de imixtiunile partidelor şi, până acum, cât de cât am reuşit", a declarat Pambuccian pentru stiripesurse.ro.

Întrebat dacă negocierile ar fi diferite în condiţiile în care de votul grupului ar depinde majoritatea, Varunjan Pambuccian a precizat: "Nu îmi doresc lucrul acesta. Este ultimul lucru pe care mi-l doresc. Am trecut o dată prin asta. O singură dată. Nu mai vreau. Noi avem nişte subiecte foarte clare, nişte scopuri foarte clare. Sunt cele etnice şi cele profesionale, pe care ne dorim să le realizăm indiferent de cine este majoritatea. Noi nu avem chestii de-astea viscerale, pro, contra."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.