Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

"Centenar. Republica Armenia. România - Marea Unire", expoziție temporară la sediul MNIR

www.natgeo.ro
muzeul national de istorie

Expoziţia temporară "Centenar. Republica Armenia. România - Marea Unire" va fi vernisată joi, de la ora 15.00, anunţă Ambasada Republicii Armenia în România şi Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), scrie news.ro.

Vernisajul va avea loc în prezenţa ambasadorului Republicii Armenia în România, Sergey Minasian, a episcopului Datev Hagopian - Întâistătător al Eparhiei Armene din România, a preşedintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, a deputatului Varujan Pambuccian - liderul grupului Minorităţilor Naţionale în Parlamentul României, deputatul Varujan Vosganian - preşedinte al Uniunii Armenilor din România şi a lui Cornel Constantin Ilie, director adjunct al Muzeului Naţional de Istorie a României.

Citește și: "Iacării acrobaţi. Povestea unui vis", lansată de 1 Iunie pe aerodromul Băneşti Prahova

Expoziţia este dedicată împlinirii a 100 de ani de la proclamarea Primei Republici Independente Armene dar, în acelaşi timp, aduce un omagiu reprezentanţilor comunităţii armene din România, care au luptat pe fronturile din Primul Război Mondial alături de Armata Română. Ziua de 1 decembrie 1918 a fost un moment de cotitură pentru poporul român, aşa cum data de 28 mai 1918 a reprezentat o renaştere pentru naţiunea armeană.

Alături de prezentarea foto-documentară a evenimentelor, în expoziţie pot fi admirate obiecte reprezentative pentru cultura armenilor din România, deţinute de Muzeul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România - Casa de Cultură „Dudian”: însemnele primului consulat al Republicii Armenia din Bucureşti, deschis la 1918, câteva permise de reşedinţă pentru refugiaţii armeni sosiţi în România după 1918, precum şi câteva documente din fondul patrimonial al Uniunii Armenilor din România: ediţia din 1928 a publicaţiei „Ararat”, un album de fotografii cu orfanii armeni sosiţi în România în anul 1923.

Citește și: Raport anual - Maghiarii, romii şi minorităţile sexuale au fost ţinta predilectă a discursul intolerant şi instigator la ură în România 2017

Realizată cu sprijinul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România şi  al Uniunii Armenilor din România, expoziţia va fi deschisă la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României, în perioada 24 mai - 24 iunie, putând fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 - 18.00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.