Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Centrul de Cultură 'Augustin Bena' Alba va implementa un proiect prin care va cerceta şi va conserva jocul căluşerilor din judeţ

judetul-alba.ro
Centrul de Cultură Augustin Bena Alba

Centrul de Cultură "Augustin Bena" Alba va implementa, anul viitor, un proiect prin care va cerceta şi va conserva jocul căluşerilor din judeţ, prin constituirea unei arhive cu documente scrise şi audiovizuale, dar şi prin prezentarea acestuia în cadrul unor spectacole muzical-coregrafice itinerante.

"Jocul Căluşerilor din judeţul Alba" este, potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES, un nou proiect finanţat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) câştigat de Centrul de Cultură "Augustin Bena" Alba, după ce în 2011-2018 a implementat alte proiecte culturale finanţate de AFCN: "Nunta în Transilvania" - 3 ediţii, "Din comoara satelor" - 2 ediţii, "'Veste-n ţară ni s-o datu' - Colinde din Transilvania", "Haidăul - Joc fecioresc unic în România", "Balada populară în zona folclorică Alba" şi "Purtata - jocul fetelor si nevestelor de pe Târnave", potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte "Jocul Căluşerilor din judeţul Alba", proiectul a fost anunţat câştigător recent, în cadrul apelului de proiecte lansat de AFCN, urmând să se desfăşoare pe parcursul anului 2023.

"Scopul proiectului este recuperarea, conservarea şi transmiterea jocului căluşeresc ca parte importantă a folclorului coregrafic din judeţul Alba prin constituirea unei arhive cu documente scrise şi audiovizuale, dar şi prin prezentarea acestuia în cadrul unor spectacole muzical-coregrafice itinerante. Membrii echipei de proiect vor derula, pe parcursul a patru luni, o cercetare coregrafică în zona Valea Mureşului Mijlociu, Valea Sebeşului, Mocănimea Munţilor Apuseni şi Podgoria Albei, în vederea identificării şi culegerii jocurilor căluşereşti păstrate în memoria colectivă", se menţionează în comunicat.

Activitatea de culegere şi cercetare a proiectului se va organiza în localităţile Vinerea, Săliştea, Şibot, Pianu, Blandiana, Vinţu de Jos, Săsciori, Ceru Băcăinţi, Almaşu Mare, Zlatna, Stremţ, Cricău, vetre folclorice în care s-au practicat aceste jocuri bărbăteşti.

În lunile a cincea, a şasea, a şaptea şi a opta ale proiectului, jocurile culese pe parcursul celor patru luni vor fi transcrise melodic şi coregrafic, fiind incluse într-o carte care va fi tipărită. Concomitent, vor fi realizate o expoziţie fotografică şi un film documentar.

"Proiectul 'Jocul Căluşerilor din judeţul Alba' vine în completarea tuturor demersurilor realizate până acum de Centrul de Cultură 'Augustin Bena' în ceea ce priveşte culegerea, conservarea, valorificarea, promovarea folclorului muzical-coregrafic din judeţul Alba. 'Jocul Căluşerilor din Transilvania' se încadrează în Ritualul Căluşului - inclus pe lista capodoperelor imateriale ale omenirii de către UNESCO. Prin acest demers, Centrul de Cultură 'Augustin Bena' doreşte atât aducerea în actualitate a jocului căluşeresc, printr-o abordare alternativă: spectacol şi expoziţii de fotografie în spaţii convenţionale şi neconvenţionale, editare de carte şi realizare de film documentar, ilustrare în mediile virtuale, cât şi conservarea şi tezaurizarea acestui material", a spus, potrivit comunicatului, managerul Centrului de Cultură "Augustin Bena" Alba, Alexandru Pal.

Căluşarul/ Căluşul este unul dintre cele mai importante dansuri tradiţionale ale ţării noastre.

Jocul Căluşerilor din Transilvania se încadrează în Ritualul Căluşului. "În majoritatea localităţilor din judeţul Alba, jocurile căluşereşti se desfăşoară de la Solstiţiul de iarnă, încep la Crăciun şi se încheie la Bobotează", mai arată sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.