Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Centrul Filia cere MS ca femeile să aibă acces la întreruperile de sarcină la cerere - Cazuri de avort empiric, în ultimul an

cdn.dnaindia.com
avort

Centrul Filia cere Ministerului Sănătăţii să se asigure că toate femeile au acces universal şi sigur la întreruperile de sarcină la cerere, în condiţiile în care, în ultimul an, "în cel puţin cinci oraşe" din România au fost înregistrate cazuri de avort empiric, potrivit Agerpres.

Conform unui comunicat transmis AGERPRES, aceste cazuri de întrerupere de sarcină realizată în afara unei unităţi medicale, fără personal medical şi în lipsa unui mediu steril, s-au realizat în: Bucureşti, Constanţa, Sibiu, Motru şi Segarcea.

În acest context, centrul solicită Ministerului Sănătăţii:

- să impună gratuitatea întreruperii de sarcină la cerere dacă sarcina este rezultatul unui viol sau a unui incest;

- să nu impună introducerea consilierii pre-avort obligatorie, "care poate duce la transmiterea de informaţii eronate în unităţile medicale de stat, care să le descurajeze pe femei să apeleze la o întrerupere de sarcină la cerere fără a fi informate corect şi nepărtinitor";

Citește și: Poziție FERMĂ a șefului DNA în fața judecătorilor din CSM - Respinge ALEGAȚIILE acestora....

- să stabilească un protocol pentru managerii de spitale care să includă paşii necesari pentru asigurarea accesului neîngrădit la întrerupere de sarcină la cerere pe tot parcursul anului, în toate judeţele ţării;

- să introducă acordarea de servicii de avort la cerere în procedura de acreditare a spitalelor cu secţii de obstetrică ginecologie;

- să adopte, să implementeze şi să monitorizeze Strategia privind Sănătatea Reproducerii 2021-2026;

- să stabilească la nivel naţional un protocol privind întreruperile de sarcină (la cerere, medicamentoase şi terapeutice) care să conţină specificaţii clare privind situaţiile în care se poate refuza o pacientă, privind procedura în sine, drepturile şi obligaţiile părţilor etc.

Centrul Filia menţionează că în perioada februarie-mai 2021 a contactat toate spitalele din România care au secţie de ginecologie şi că 59 dintre acestea au transmis că fac întreruperi de sarcină la cerere, 69 au transmis că nu fac deloc, iar în 9 spitale se face avort medicamentos. Dintre medicii specialişti în obstetrică-ginecologie, o treime fac întreruperi de sarcină la cerere (275 din 802).

51 de spitale au invocat motivele religioase ca principal motiv de refuz al medicilor, 20 au invocat motive de natură etică sau morală, iar 9 au invocat motive ce ţin de criza SARS-CoV-2.

"Faptul că în prezent nu există în fiecare judeţ spitale în care să se facă avorturi la cerere le pune în pericol pe paciente. În primul rând, deplasarea acestora către cel mai apropiat spital le creşte acestora riscul de infectare cu noul coronavirus. În al doilea rând, femeile se află în imposibilitatea de a beneficia de întrerupere de sarcină în condiţii de siguranţă, fapt care duce la situaţii în care îşi induc singure avortul sau apelează la persoane neautorizate, aşa cum s-a şi întâmplat în 2020. Această situaţie nu este străină pentru România. Pe perioada în care decretul 770/1966 a fost în vigoare, aproximativ 10.000 de femei şi-au pierdut viaţa şi circa 100.000 de femei s-au automutilat", se arată în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, în România nu există contracepţie gratuită, programe "coerente" de planning familial sau educaţie sexuală în şcoli, ceea ce afectează în mod disproporţionat tocmai persoanele cele mai vulnerabile.

Centrul Filia adaugă că Organizaţia Naţiunilor Unite a recunoscut că "a nega dreptul femeilor la întreruperi de sarcină în condiţii sigure constituie un act de violenţă" împotriva acestora (CEDAW şi CRPD, 2018).

"În 2021 Raportul Matić sublinia din nou că îngrădirea accesului la drepturile reproductive ale populaţiei reprezintă o formă de violenţă. Mai mult, raportul critică refuzul pe baze morale al medicilor, invocat în majoritatea spitalelor din România", menţionează aceeaşi sursă.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.