Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cerere de la Bruxelles, în scandalul momentului: 'Criteriile după care Comisia Europeană a întocmit acea listă trebuie, de urgență, explicate'

emilian pavel

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis miercuri preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, o scrisoare în care îi adresează rugămintea de a clarifica "aspectele de fapt şi de drept" legate de o scrisoare a CE din octombrie 2012, transmisă Ministerului român al Justiţiei, în care se regăsesc solicitări "concrete, directe" privind anumite cauze penale şi anumite persoane cercetate penal pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi de abuz în serviciu.

Emilian Pavel, deputat în Parlamentul European și membru al Comisiei de Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne, cere și el CE să își exprime poziția față de documentele apărute în presă, și nu acceptă o eventuală scuză că nu ar fi publice. Pavel e de părere că ceea ce s-a întâmplat e ”o atitudine periculoasă și este un fapt grav”, iar ”ingerințele în justiție, indiferent de cine sunt făcute, subminează întregul sistem.”. În plus, conform eurodeputatului, ”criteriile după care Comisia Europeană a întocmit acea listă trebuie de urgență explicate”.

”Referitor la cazul celebrei, deja, Infograme nr. 8355 / 10.10.2012, doresc - în calitate de membru al Parlamentului European si membru al Comisiei de Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne, să transmit românilor poziția mea.

În primul rând, Comisia Europeană își exprimă și trebuie să își exprime poziția față de documentele apărute în presă. Scuza că acestea nu sunt publice nu are temei, cu atât mai mult cu cât în numeroase alte cazuri - de exemplu scandalurile Panama sau Paradise Papers, Comisia a luat nu doar atitudine ci și inițiativă.

Citește și: Se anunță creșteri salariale de 20%: Ce angajați de la stat sunt vizați

Îmi exprim de asemenea speranța că, în actuala componență, Comisia Juncker nu va repeta greșelile Comisiei Barroso - un domn intrat atât în atenția Comisiei Europene cât și a Parlamentului European pentru activitățile sale de după pierderea funcției în 2014, activități aflate în zona gri și plătite cu bani grei de diverse corporații.

Prim vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, prezent de curând la București, a fost foarte clar în ceea ce privește faptul că obiectivul Comisiei nu este și nu poate fi acela de a se erija în judecător, și tocmai de aceea trebuie să știm dacă, în alte ocazii, această instituție esențială a Uniunii noastre și-a depășit nu doar atribuțiile - cercetând cazuri particulare, dar și-a viciat inclusiv rolul.

Citește și: Abia acum s-a aflat: Ce l-a răpus pe Andrei Gheorghe – trebuia să se opereze

Este extrem de important de explicat și de înțeles interesul manifestat de Comisia Europeană în 2012, cel puțin, față de evoluția unor cazuri particulare, pentru că el poate fi extrem de lesne interpretat – și este, ca și o formă de presiune sau de indicare a unei posibile direcții pentru justiție, fapt incacceptabil.

Personal, am citit de mai multe ori celebrul document, cu toată bunăvoința posibilă și îmi este totuși greu să înțeleg rostul interesului particular al Comisiei Europene față de anunite persone, în condițiile în care instanțele își făceau deja datoria. Este o atitudine periculoasă și este un fapt grav. Ingerințele în justiție, indiferent de cine sunt făcute, subminează întregul sistem! De asemenea, criteriile după care Comisia Europeană a întocmit acea listă trebuie de urgență explicate!

Citește și: Simona Halep renunță la una dintre afaceri: Ce vrea să ridice în locul imobilului

Eu nu pot să accept că există oameni care să nu își doreasca eradicarea corupției. De rezultatul acestei lupte depinde bunăstarea noastră a tuturor. Nu există dubii în acest sens și nu am, ca deputat European, nicio rezervă în a susține această luptă.

În același timp însă, justiția trebuie să fie independentă, inclusiv față de Comisia Europeană.

Citește și: RCS&RDS le ARUNCĂ mănușa giganților Orange, Vodafone și Telekom! Mutare-SURPRIZĂ

Îmi pare rău, dar citind acel document nu putem înțelege decât o condiționare a ridicării MCV de ”rezolvarea”, într-un anumit sens, a unor cazuri de răsunet. Iar aceasta nu mai este jusiție și nici luptă împotriva corupției. Generația mea nu poate accepta astfel de practici în acest secol, în România și deci în Uniunea Europeană.

Din aceste motive, cer la rândul meu, în primul rând în calitate de cetățean, explicații clare și complete privind rostul punctului 20 din partea a treia a Infogramei citate de presă.

Citește și: Lovitură grea pentru Klaus Iohannis: Ce lege a modificat Comisia Iordache

Avem în față un exemplu concret – la fel cum a fost și în cazul celebrelor scandaluri Panama și Paradise Papers, al rolului esential al presei în apărarea democrației. Fie că suntem de acord cu ei, fie că nu, jurnaliștii – toți, fără excepție, trebuie protejați și apărați de orice inluență nefastă, exact la fel cum magistrații, chiar și când este cazul ingerințelor Comisiei Europene, trebuie să își poată face datoria exclusiv conform legii.”, e mesajul lui Emilian Pavel, deputat în Parlamentul European.

Citește și: Tudorel Toader a făcut anunțul: ‘Va fi o lege cu impact financiar’ – Ce proiect pregătește ministerul său .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.