Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China a reușit să provoace cel mai mare deficit comercial României

zf.ro
grafic scadere

De la 7.000 de kilometri distanţă, China provoacă României cel mai mare deficit comercial dintre ţările partenere: 4 miliarde de euro/an.

În primele patru luni din an (ultimele date de la Institutul Naţional de Statistică) România a exportat în Germania – partenerul principal pentru exporturile şi importurile ţării – produse comerciale de 5,3 miliarde de euro. A importat produse de 6,67 miliarde de euro, rezultând un deficit comercial de 1,37 de miliarde de euro, scrie ZF, informează Mediafax.

În aceeaşi perioadă, România a exportat în China produse de 335 de milioane de euro şi a importat produse de 1,8 miliarde de euro, rezultând un deficit comercial de 1,5 miliarde de euro, în doar primele patru luni din an. Dacă Germania rămâne pe primul loc şi la import şi la export, China este, în relaţia cu România, pe locul 17 la export şi pe locul cinci la import, dar provoacă, asemenea anilor din urmă, cel mai mare defict comercial – 22% din deficitul din 2020 (4 mld. euro).

Deficitul comercial al României va atinge în 2021 21 - 22 de miliarde de euro, după cum lasă să se întrevadă datele la jumătatea anului.

Consumul creşte – un plus de 13,4% în primele şase luni din an al consumului cu amănuntul faţă de aceeaşi periodă a anului trecut şi acesta majorează deficitul comercial, în absenţa unei oferte adecvate din piaţa internă. Un deficit comercial de peste 20 de miliarde de euro nu a mai fost înregistrat în România de la criza precedentă, din 2009 -2011.

Deficitul comercial este cauza principală a avansului deficitului de cont curent, care va depăşi în acest an 5% din PIB. BNR menţine dobânda de politică monetară la 1,25% dar, dacă deficitele (comercial şi bugetar) cresc puternic, lucrurile se vor schimba.

Este prea devreme, pe datele la patru luni din 2021, pentru o concluzie. Dar se poate anticipa pe datele de anul trecut. Relaţia cu China a provocat în 2020 un deficit comercial de 4 miliarde de euro – 22% din întreg deficitul de 18 miliarde de euro. Dacă din China România importă chinezării - lucruri ieftine - din Ungaria importă mâncare. Ungaria este ţara în relaţiile comerciale cu care România are al doilea deficit comercial, după China: 2,8 miliarde de euro în 2020. Urmează pe podium Polonia şi Germania, ambele cu 2,6 miliarde de euro. Asemenea Ungariei, Polonia bate România pe zona de produse agroalimentare. Turcia, în relaţia cu care România era pe excedent în urmă cu câţiva ani, a adus anul trecut un deficit de 1,4 miliarde de euro (exporturi de 2,1 miliarde de euro şi importuri de 3,5 miliarde de euro).

România a mai avut un defict de 1,1 miliarde de euro cu Austria, iar cu Olanda de 900 de milioane de euro. Şi aşa deficitul comercial a ajuns la peste 18 miliarde de euro în 2020, antrenând creşterea deficitului de cont curent, care va sări în acest an de 5% din PIB şi, fără discuţie, va pune presiune pe cursul de schimb.

Sunt însă şi ţări în relaţie cu care România are excedent comercial. România are de ce să regrete plecarea Marii Britanii din UE. În toţi anii din urmă, România a fost pe excedent în relaţia cu Regatul Unit – un excedent de 800 de milioane de euro în 2020 (exporturi de 1,9 mld. euro şi importuri de 1,1 mld. euro). În relaţia cu Franţa, România este pe excedent (exporturi de 4,17 miliarde de euro şi importuri de 3,7 miliarde de euro anul trecut, graţie, îndeobşte, exporturilor Dacia - Renault). La fel şi cu Statele Unite – un excedent ceva mai mititel, dar excedent: exporturi de un miliard de euro în 2020 şi importuri comerciale de 890 mil. euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.