Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China anunță că își face propria enciclopedie online care va rivaliza cu Wikipedia

china, cenzura

China intenţionează să lanseze anul viitor o enciclopedie online, prezentată drept ''un Mare Zid cultural'', în încercarea de a face faţă influenţelor străine în general... şi Wikipedia, în special, informează miercuri AFP. 

China va publica propria enciclopedie din dorinţa de a ghida opinia publică, după cum a explicat principalul promotor al proiectului, Yang Muzhi, într-un articol publicat luna trecută pe site-ul Academiei Chineze de Ştiinţe. 

Spre deosebire de Wikipedia sau de echivalentul său chinez Baidu Baike, care apelează la serviciile externe pe bază de voluntariat şi al căror conţinut online este permanent revizuit, noul proiect va fi elaborat în întregime de profesionişti. Peste 20.000 de cadre universitare au fost deja recrutate pentru a participa la acest proiect care va avea mai mult de 300.000 de intrări când se va lansa în 2018, conform aceluiaşi articol. 

Într-un alt articol publicat anul trecut, Yang Muzhi a descris viitoarea enciclopedie drept o rivală a Wikipedia şi a Enciclopediei Britannica. 

Proiectul, desfăşurat sub supravegherea China Publishing Group, o organizaţie de stat, ''va trebui să aibă caracteristici chinezeşti'', a explicat Muzhi care a adăugat că enciclopedia ''va fi un simbol al dezvoltării culturale şi tehnologice a ţării'' care va spori influenţa internaţională a acesteia. 

Dacă Wikipedia este autorizată în China, regimul comunist blochează alte surse de informaţii, cum ar fi Google sau alte reţele de socializare precum Facebook ori Twitter, în timp ce informaţiile de pe internet sunt cu scrupulozitate golite de conţinutul politic sensibil, mai arată sursa citată. 

China numără peste 700 de milioane de internauţi, însă potrivit institutului de cercetare american Freedom House, Beijing a avut în 2015 politica cea mai restrictivă cu privire la conţinutul online dintre cele 65 de ţări studiate, poziţionându-se în acest clasament imediat după Iran şi Siria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.