Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chirurg de excelenţă în chirurgia obezităţii: Intervenţiile chirurgicale sunt cel mai eficient tratament pe care îl cunoaştem împotriva obezităţii

arkansasonline.com
obezitate gras supraponderal

Cătălin Copăescu, chirurg de excelenţă în chirurgia obezităţii la Ponderas Academic Hospital, parte a Reţelei de Sănătate Regina Maria, a afirmat că intervenţiile chirurgicale sunt cel mai eficient tratament împotriva obezităţii şi a explicat că un pacient este investigat pentru a se vedea dacă se califică pentru chirurgia bariatrică.

Cătălin Copăescu a fost prezent marţi, la Maratonul Medika TV: Cum tratăm corect obezitatea

El a fost întrebat când ar trebui să meargă o persoană la medic înainte de a ajunge la obezitatea morbidă.
“De multe ori există o viciere a estimării de sine. Nu reuşim cu obiectivitate să ne plasăm acolo unde, din punct de vedere medical, ar trebui să fim încadraţi şi atunci avem nevoie de o echipă medicală. Nu avem pe cineva acasă care să facă parte dintr-o echipă medicală şi trebuie să încercăm să privim cu obiectivitate. Avem la îndemână un cântar şi dacă el arată mai multe kilograme decât ar trebui să fie la înălţimea pe care o avem... Raportul se face destul de simplu. Există un indice de masă corporală care împarte greutatea la pătratul înălţimii. Practic câte kilograme se află repartizate pe suprafaţa corporală”, a afirmat Cătălin Copăescu.
El a explicat cum se poate face calculul şi când o persoană este încadrată la obezitate.
“Formulele sunt foarte uşor de accesat, se cheamă indice de masă corporală şi ar trebui ca această valoare să fie până la 25 de kilograme pe metru pătrat pentru a fi calificaţi în zona de normalitate. Între 20  şi 25. Peste 25 – 30 avem o problemă, se cheamă că suntem supraponderali. Dacă am depăşit 30 până la 35 avem obezitate de gradul I. Peste 35, obezitate de gradul II. Peste 40 - obezitate mordibă. De aici intră în asociere foarte multe suferinţe, consecinţele excesului ponderal, care impun tratament pentru pacienţi, care pot avea un impact major asupra speranţei de viaţă a pacientului respectiv. Pentru speranţa de viaţă sunt foarte multe patologii: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, problemele respiratorii, problemele endocrine, probleme osteoarticulare, locomotorii”, a afirmat Cătălin Copăescu.
El a afirmat că intervenţiile chirurgicale sunt cel mai eficient tratament împotriva obezităţii.
“În contextul societăţilor moderne există o discriminare negativă destul de accentuată tocmai pentru aceste persoane aflate în suferinţă şi care cumva într-un cerc vicios sunt împinse să respecte mai puţin regulile pe care nu le pot respecta, cele de a lupta împotriva obezităţii. Boala rămâne, bolile care reduc speranţa de viaţă îşi văd de treabă mai departe şi te afli într-un cerc vicios. Ai nevoie de ajutor. Ajutorul trebuie să fie din partea unei echipe medicale care califică în primul rând condiţia pe care o are pacientul respectiv. Ajunge la chirurgia bariatrică. Dacă din punct de vedere al filtrului investigaţiilor pacientul se califică pentru aşa ceva. Intervenţiile chirurgicale sunt cel mai eficient tratament pe care îl cunoaştem”, a mai declarat Cătălin Copăescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.