Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chişinăul, grăbit să prezinte propriul statut special pentru Transnistria

Autorităţile de la Chişinău au promis că vor prezenta, la începutul anului viitor, un proiect propriu de statut special pentru Transnistria, potrivit unei declaraţii făcute de reprezentatul special al preşedintelui OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Cord Meier-Klodt, citat joi de portalul Report.md, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Accident de autocar în Coreea de Sud. 10 pasageri au murit

Aflat săptămâna aceasta într-o vizită la Chişinău, Cord Meier-Klodt a remarcat că, pe parcursul preşedinţiei germane a OSCE din acest an, a fost reluat dialogul în problema transnistreană în formatul "5+2", care a culminat cu semnarea în iunie la Berlin a unui Protocol pe care părţile s-au angajat să-l implementeze.

Toate televiziunile din Thailanda au un program unic şi emit ALB-NEGRU

Acest protocol prevede, între altele, recunoaşterea diplomelor de studii eliberate în stânga Nistrului şi a plăcuţelor de înmatriculare eliberate de autorităţile separatiste, o măsură percepută de unii analişti de la Chişinău ca încă un pas spre recunoaşterea statalităţii nerecunoscutei republici din stânga Nistrului.

"În cadrul discuţiilor pe care le-am avut cu premierul Pavel Filip şi cu preşedintele parlamentului, Andrian Candu, am primit asigurări că la începutul anului viitor va fi gata o strategie privind acordarea statutului special pentru regiunea transnistreană. Una din cele mai mari probleme în reglementarea conflictului transnistrean este plasarea acestei chestiuni în subsolul agendei. Nu văd nimic rău în recunoaşterea diplomelor', a menţionat Cord Meier-Klodt, citat de Report.md.

Citeşte şi: 'Bibi' Netanyahu critică dur proiectele Unesco din Ierusalim

În schimb, cei mai mulţi experţi de la Chişinău s-au declarat surprinşi, întrebându-se de ce diplomatul OSCE nu a vorbit deloc despre respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană şi nici despre ameninţările la adresa securităţii care persistă în regiune, potrivit sursei citate.

Citeşte şi: ATAC cu rachete în Antalya - FOTO/VIDEO

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă din Chişinău, Victor Chirilă, a menţionat pentru Report.md că "atât timp cât nu s-a discutat despre statutul regiunii transnistrene nu se poate discuta despre problema diplomelor, a plăcuţelor de înmatriculare şi alte chestiuni care sunt elemente de statalitate". "Noi avem Legea 173 din 22.07.2005 care prevede foarte clar ce trebuie să fie implementat pentru aprobarea statutului special al regiunii transnistrene: mai întâi democratizarea şi demilitarizarea regiunii, apoi putem discuta despre acest statut', a subliniat Victor Chirilă.

Japonia SISTEAZĂ contribuţia financiară la UNESCO

Fostul membru al Comisiei Unificate de Control (CUC), Ion Leahu, consideră că preşedinţia germană a OSCE este în criză de idei, iar Chişinăul îşi asumă din nou angajamente pe care nu le va putea gestiona: "Preşedinţia germană a OSCE este în criză de idei. La începutul anului, în acord cu Rusia a încercat să ne impună acel protocol de la Berlin... Autorităţile de la Chişinău l-au semnat şi abia după aceasta şi-au dat seama ce prostie au făcut. Când vorbim despre diplome, nu putem să nu ţinem cont de faptul că sistemele de învăţământ pe cele două maluri ale Nistrului sunt absolut diferite. Diplomele emise de instituţiile de învăţământ din regiunea transnistreană nu le recunoaşte nici Federaţia Rusă. Cu astfel de concesii nu se va ajunge nicăieri', a menţionat Leahu.

Citeşte şi: Guvernatoarea capitalei nipone ŞI-A REDUS salariul la jumătate

Conform unui comunicat de presă al Misiunii OSCE în Moldova, Meier-Klodt a efectuat la începutul săptămânii o vizită la Chişinău şi Tiraspol, ocazie cu care s-a întâlnit cu vicepremierul moldovean pentru reintegrare din partea Republicii Moldova, Gheorghe Bălan, şi cu reprezentantul politic din partea Transnistriei, Vitali Ignatiev.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.