Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine controlează UNPR, controlează scena politică

UNPR este Comitetul de Supraveghere Macropolitică.

UNPR este un instrument de reglare a scenei politice și canal de recrutare a politicienilor. Prin UNPR se ia de aici și se pune acolo și invers pînă balanța rămîne echilibrată. Prin intermediul UNPR se decide guvernarea și opoziția, e minimalizată influența UDMR fără ca acesta să fie scos din Parlament (ieșirea UDMR din Parlament ar radicaliza minoritatea maghiară), sînt influențate deciziile executive și de distribuție a resurselor în teritoriu și raportul de forțe din diferitele facțiuni ale marilor partide, PNL și PSD. Însă acest lucru se poate întîmpla doar dacă UNPR intră în Parlament anul viitor.

Partidul lui Gabriel Oprea poate intra în Parlament în două moduri: în alianță cu un partid mare, PSD sau PNL sau direct, candidînd separat. Varianta unei alianțe cu PNL este extrem de puțin probabilă, așa că rămîn doar două variante, independent sau agățat de PSD. Indiferent cum va candida, UNPR trebuie să se întărească pentru anul viitor. Fără forță electorală dovedită la locale cu greu poate spera la o candidatură pe propriile picioare la parlamentare sau la o alianță cu PSD. Cu cît rezultatele la locale sînt mai slabe, cu atît puterea de negociere cu PSD scade.

Acesta este motivul pentru care ”generalul” a început ofensiva pentru sezonul 2015-2016 la transferuri și fuziuni.

Unde e acum UNPR? Care-i sînt atuurile, punctele slabe, oportunitățile și amenințările?

Are cîteva atuuri: este în guvern și administrația centrală și locală, are parlamentari, structuri bine organizate, politicieni cu experiență și relații, are acces la resurse economice, rețele teritoriale și din administrație.

Are cîteva puncte slabe deloc de neglijat: e o construcție artificială, nu are brand, nu are o poveste vandabilă electoratului, nu are corespondent în mintea electoratului, nu reprezintă vreo dorință, orientare, speranță, nu se regăsește în vreo categorie de public și nu are nici lideri charismatici la centru.

Are cîteva oportunități: în această perioadă foarte mulți politicieni cu experiență, forță economică și potențial electoral, primari, parlamentari, consilieri, președinți de consilii județene, bine ancorați cu relații în lumea politică și administrație au fost loviți de DNA și rămași pe dinafară din cauza regulilor de integritate din PNL și PSD. În același timp, grupările din jurul lui Băsescu și Tăriceanu s-au destrămat și nu mai pot oferi oportunități și un sanctuar politicienilor marginalizați de PSD și PNL. UNPR poate aspira toți marginalizații și nemulțumiții iar aceștia nu sînt o resursă de neglijat.

Singura amenințare care pîndește gruparea generalului Oprea e apariția unor noi forțe politice care să minimalizeze importanța electorală a UNPR, forțe care ar putea avea scoruri bune la locale și chiar șanse să treacă pragul electoral la parlamentare. Există două astfel de potențiale noi apariții: una de tip unițisalvăm/M10 și o alta populist-naționalistă, de tip PPDD/PRU. Apariția și dezvoltarea unor astfel de forțe ar împinge UNPR în jos din punct de vedere electoral și l-ar putea marginaliza politic. Acestea ar putea prelua rolul UNPR de ”reglare a scenei politice în acord cu interesul național”, cum s-ar zice.

Generalul Oprea și cei din jurul său au la dispoziție un an să continue recrutarea, să facă rebranding, să creeze o poveste și să blocheze noi inițiative politice. Însă recrutarea și rebrandingul se cam bat cap în cap. Nu poți face rebranding și crea o poveste cu personaje vechi, reșapate, compromise. Cum ar suna o astfel de poveste? Noi sîntem ciurucurile politice aruncate la gunoi și urmărite de DNA? Noi sîntem mafioții și găinarii care nu îndeplinesc criteriile de integritate din marile partide, oricît de joase ar fi, și care stăm cu controlul judiciar la ușă? Nu sună prea entuziasmant pentru electorat. Nu poți avea și rețeaua urît mirositoare și subterană a politicii și povestea cu parfum și zîne de vîndut electoratului.

Cel mai probabil UNPR se va rezuma la recrutare și încercarea de blocare a noilor inițiative (prin înfiltrare și alte metode specifice).

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.