Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cipru: Emisarul ONU îndeamnă la calm în jurul negocierilor pentru reunificare

iBalkan.net
cipru

Emisarul ONU pentru Cipru, Espen Barth Eide, a lansat joi un apel la calm pentru a evita o nouă criză în negocierile pentru reunificarea insulei mediteraneene, transmite AFP preluat de agerpres

"Nu este un secret că un mediu dificil înconjoară în prezent negocierile, la nivel intern şi internaţional", le-a declarat Espen Barth Eide jurnaliştilor după o întrevedere cu preşedintele cipriot grec, Nicos Anastasiades. 

"Este o perioadă bună pentru a îndemna părţile să facă tot posibilul pentru a reduce orice formă de tensiune ce ar putea face negocierile mai problematice", a subliniat el. 

Pe de altă parte, Nicos Anastasiades s-a întâlnit joi cu Mustafa Akinci, liderul autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord (recunoscută numai de Ankara) care administrează nordul insulei. 

Cei doi responsabili au relansat în mai 2015 discuţiile pentru reunificarea Ciprului, divizată invadarea de către armata turcă în 1974 a părţii de nord a insulei, ca reacţie la o lovitură de stat vizând alipirea ţării la Grecia, situaţie ce a provocat îngrijorare în rândul minorităţii cipriote turce. 

Cei doi lideri trebuie să mai găsească teren de înţelegere asupra mai multor chestiuni dificile ca drepturile de proprietate sau ajustările teritoriale. 

Negocierile sunt complicate, de asemenea, de perspectiva alegerilor prezidenţiale din Republica Cipru, prevăzute pentru februarie 2018, şi prospecţiunile petroliere în apele cipriote pe care Ankara le doreşte suspendate până la găsirea unei soluţii. 

Cu toate acestea, Espen Barth Eide a menţionat că liderii ciprioţi grec şi turc au realizat "progrese considerabile". "Să se piardă totul din cauza unei crize internaţionale ar fi foarte trist pentru noi toţi", a mai afirmat diplomatul norvegian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.