Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cît va rezista Ponta în fruntea guvernului? Va funcționa strategia victimizării? Cine va prelua PSD?

Ca să te victimizezi, de partea cealaltă a baricadei, la categoria dușmani, trebuie să fie un ticălos rău și urît cu pasiune de popor. Problema lui Ponta e că demisia i-a fost cerută de Klaus Iohannis, Președintele care nu a dat declarații anticorupție sforăitoare, care nu s-a poziționat ca lider al DNA sau al luptei anticorupție, care nu a amenințat adversarii politici cu pușcăria și dosare penale, care nu s-a lăudat public că are informații din dosare și nici nu a ”prezis” arestarea vreunui inamic politic. Mai mult, atît Președintele Klaus Iohannis cît și Laura Codruța Kovesi și DNA sînt în sondaje sky high, mult deasupra lui Ponta. Nu sînt nici pe departe ticăloșii urîți cu pasiune de popor.

Victimizarea e o strategie veche, inutilă în aceste momente, care funcționa în perioada 2010-2014, cînd poporul se înroșea de indignare dacă Băsescu se atingea de vreun fir de păr din capul vreunui inamic politic. Ponta nu poate spera într-un curent de opinie favorabil, într-o presiune populară care să-l mențină în fruntea guvernului.

Din acest moment Ponta și PSD merg doar în pierdere electorală. Cu fiecare zi care trece vor pierde puncte în sondaje dar și în relațiile cu partenerii politici din țară și din Uniunea Europeană. Niciun premier urmărit penal nu poate rezista presiunii interne și internaționale timp de un an și jumătate. Tehnic, Ponta poate amîna demisia luni de zile, pînă cînd se satură de el majoritatea parlamentară și propriul partid sau pînă DNA îl trimite în judecată și e suspendat de drept din funcția de premier.

Ponta nu are scăpare. Dacă avea de partea cealaltă un Președinte implicat în justiție și detestat de populație, dacă DNA nu era una dintre cele mai populare instituții, Ponta putea spera la o luptă pe metereze împotriva Președintelui ticălos și urît de popor, care vrea să-și bage dușmanii la pușcărie și se folosește în acest scop de procurori și justiție. Dar chiar și atunci, rezista cu greu sau deloc presiunilor externe.

Ce variante are Ponta? Să-l suspende pe Iohannis? Ar fi o catastrofă greu de imaginat pentru PSD și mană cerească pentru PNL, care poate ajunge la 60% la parlamentare. În 2007 Băsescu era la 45% încredere și a cîștigat cu 72% referendumul, acum Iohannis e la 65-70%. Deci poate cîștiga referendumul cu 95%. Mai ales că nu a fost conflictual și nu i se poate reproșa nimic (în 2007 suspendarea a venit după ieșirea lui Udrea cu bilețelul roz, un personaj nu foarte popular).

Nu mai vorbim de efectele asupra stabilității politice și economice a României, de felul în care România se va poziționa în Europa, reprezentată fiind de un prim ministru urmărit penal pentru spălare de bani, fals în înscrisuri și evaziune fiscală.

Nu mai sîntem în 2012. Atunci Băsescu și PDL erau urîți cu disperare de români, Ponta era pe cai mari, era proaspăt premier, lider al unei alianțe extrem de populare. Iar plagiatul nu însemna nimic pentru cetățeanul simplu. Acum e vorba de spălare de bani, nu de plagiat, Băsescu, Udrea și PDL nu mai există, Iohannis e la 65-75%, PNL e la 50%, DNA și Kovesi sînt la peste 60%, SRI e la peste 50%. Mai ales că Ponta se poziționează ca lider național, un fel de șef de stat care reprezintă România în exterior, își dă cu părerea pe teme internaționale și se întîlnește cu lideri europeni (o poziționare proastă - dacă alegătorii îl voiau Președinte, îl votau în noiembrie - dar nu l-au vrut și nu le place poziționarea asta de escroc și impostor care face exact invers decît i-a zis poporul să facă - poporul l-a trimis la coada vacii, el se suie moț pe birou). Ce lider național și reprezentant al României e un urmărit penal pentru spălare de bani?

Rămîne de văzut cine va prelua PSD-ul. Eu nu văd pe altcineva în afară de Dragnea. Dar nu se știe niciodată de unde sare iepurele. Dragnea e în pole position dar nu putem exclude nicio mișcare surpriză. Cine știe, poate scoate capul o grupare mai conectată decît cea a baronilor și bagă în față un lider mai tinerel, spălățel și conectat decît Dragnea.

Mă găsiți și pe Medium

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.