Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Claudiu Dumbrăveanu, director la ANRE: 'Trebuie să trecem la funcționarea normală a piețelor gazelor până în 1 ianuarie'

wikipedia
anre

Liberalizarea pieței gazelor și electricității, în 2017, a fost un moment pripit, iar o piață liberă angro, dar reglementată pe piața de retail este o greșeală, a declarat joi Claudiu Dumbrăveanu, Director General al Direcției Generale Piața de Energie și Prețuri din cadrul ANRE, potrivit MEDIAFAX.

Citește și: Cutremur pe scena politică! Decizia care răstoarnă condamnarea lui Liviu Dragnea

“Ca autoritate, monitorizăm în permanență prețurile din piață, lichiditățile, pentru că în 2018 au existat transformări majore, mai ales pe piețele gazelor naturale. Consider că momentul din 2017 ales pentru liberalizarea pieței a fost unul pripit, mai ales că o piață angro liberalizată complet, iar una de retail reglementană, reprezintă o greșeală. Această eroare permite protecția furnizorilor și nu a clienților finali. În 2017, mecanismele de piață nu erau reglementate. Din momentul liberalizării pieței, primul contract luat în considerare a fost de 64 de lei, iar în octombrie 2018 se tranzacționau prețuri de 105 lei. Adică o creștere care nu poate fi justificată. Nici consumul din România nu a crescut în mod spectaculos, nici costurile de exploatare nu s-au apreciat, dar totuși prețul contractelor aproape s-a dublat”, a spus Dumbrăveanu, la un eveniment de specialitate.

Citește și: Descindere în forță la Otopeni, după ce Klaus Iohannis a fost văzut urcând într-un avion privat

Oficialul ANRE a menționat că în sectorul energiei electrice s-a înregistrat o creștere permanentă, existând distorsiuni în piața pentru ziua următoare, de aceea, autoritățile „au fost puse în fața unei creșteri continue a prețurilor, la care s-a adăugat sărăcia energetică din țara noastră, de aceea, corect sau nu, s-au luat măsuri precum OUG 114/2018”.

Dumbrăveanu a precizat că 40% dintre abonații casnici pot fi încadrați în categoria energetică săracă, iar liberalizarea în lipsa unor măsuri pentru protecția vulnerabililor ar fi produs efecte mai grave decât introducerea taxei de 2%.

Citește și: Dan Barna, făcut praf de Diaspora: ‘Mânca și nu se mai oprea. Cum să vorbim, să-l oprim din mâncat?’

“Toată lumea știe că vine iarna, poate chiar de mâine, de aceea ar trebui să facem ceva, ca stat român, prin ordonanțe de urgență. Dacă întrebați care Guvern trebuie să adopte legea în acest sens, nu știu, cel care va fi. Dacă pe partea de gaze propunerea noastră are un termen de răgaz până în 31 martie, în sectorul energetic situația este mai urgentă, pentru că actualele reglementări expiră în 31 decembrie. Dacă Guvernul dorește o reglementare treptată, trebuie să facă acest lucru din timă. Suntem în ceasul al 12-lea, ne dorim să trecem la funcționarea normală a piețelor, dar dacă nu reușim să facem asta până în 1 ianuarie, nu vom ști ce se poate întâmpla”, a susținut oficialul ANRE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.