Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Climatul din piețele financiare internaționale s-a ameliorat pentru a doua lună consecutiv în mai, pe fondul depășirii punctului culminant al pandemiei

criza-financiara-sursa:telegraph.co.uk

Climatul din piețele financiare internaționale s-a ameliorat pentru a doua lună consecutiv în mai, pe fondul depășirii punctului culminant al pandemiei în Europa și Statele Unite, arată o analiză făcută de Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroecnomică, Banca Transilvania, anunță MEDIAFAX.

Ameliorarea este și urmarea relaxării graduale a restricțiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare și implementării de noi măsuri pentru susținerea relansării economice (atât monetare, cât și fiscal-bugetare) pe mapamond.

De asemenea, redinamizarea indicatorilor de încredere și majorarea cotațiilor internaționale la țiței au contribuit la reducerea percepției de risc investițional luna trecută, aspect evidențiat de declinul indicatorului VIX (care măsoară volatilitatea la nivelului indicelui bursier S&P 500) pentru a doua lună consecutiv.

Citește și: Un medic FACE MIȘTO de avertismentele apocaliptice ale autorităților: Am fi avut sute de mii de morți, ca-n Bulgaria

În ceea ce privește evoluțiile macroeconomice din principalele blocuri economice ale lumii se evidențiază ameliorarea încrederii în luna mai, atât în SUA, cât și în Europa, ceea ce exprimă faptul că ce a fost mai greu a trecut și semnalează relansarea economică (intrarea într-un nou ciclu) pe măsura redeschiderii după depășirea vârfului crizei sanitare (premise de creștere puternică în trimestrul III, după ajustarea severă din trimestrul II).

Astfel, încrederea investitorilor din Germania (economia locomotivă a Europei) a crescut în mai spre nivelul maxim din ultimi cinci ani, conform indicatorului ZEW.

Totodată, încrederea consumatorilor din SUA s-a ameliorat luna trecută, evoluție influențată de programele fiscal-bugetare de susținere implementate de Administrație în ultimele luni, precum și de depășirea punctului culminant al crizei sanitare.

Nu în ultimul rând, indicatorii economici din China au continuat să prezinte evoluții în ameliorare în luna mai, care exprimă premise de evitare a recesiunii și de creștere economică în anul 2020.

„Atragem însă atenția cu privire la faptul că indicatorii economici coincidenți comunicați în ultimele săptămâni confirmă recesiunea severă din Statele Unite și Uniunea Europeană în trimestrul II.

Pe de altă parte, subliniem faptul că autoritățile responsabile cu implementarea politicilor economice au semnalat în luna mai perspectiva lansării unor noi măsuri, atât monetare, cât și fiscal-bugetare pentru susținerea relansării în SUA și țările membre ale Uniunii Europene”, spune analistul.

Citește și: Tudorel Toader îi toarnă pe Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Viorica Dăncilă: În acel moment mi-am semnat plecarea din Guvern .

La nivelul pieței titlurilor de stat ratele de dobândă pe scadența 10 ani au crescut între final de aprilie și sfârșitul lunii mai, pe fondul ameliorării perspectivelor cu privire la dinamica PIB-ului nominal pe termen mediu, în contextul depășirii punctului culminant al pandemiei și majorării cotațiilor internaționale la țiței: în SUA cu 1,1% la 0.653% (diminuare cu 66% de la începutul anului) și în Germania cu 14,1 puncte bază la -0,448% (declin cu 26 puncte bază în 2020).

Pe piața de acțiuni indicele MSCI Global a urcat cu 4,1% până la 509.5 puncte în luna mai (diminuare cu 9.9% în 2020). Se evidențiază majorarea indicelui MSCI pentru țările dezvoltate cu 4.6% la 2,147.9 puncte în mai (scădere cu 8.9% de la începutul anului), pe fondul redeschiderii economiilor SUA și Uniunii Europene.

Indicele MSCI pentru piețele emergente a urcat cu doar 0.6% la 930.4 puncte (declin cu 16.5% în 2020). În SUA indicele Dow Jones a urcat cu 4.3% la 25,383.1 puncte (diminuare cu 11.1% în 2020), iar indicele S&P 500 a crescut cu 4.5% până la 3,044.3 puncte în mai (declin cu 5.8% de la începutul anului).

Citește și: Emilia Șercan pune tunurile pe Guvernul Orban: ‘Numire ilegală girată de miniștrii Vela și Bode’

De asemenea, indicele pan-european EuroStoxx 600 a consemnat un avans de 3% până la 350.4 puncte în mai (scădere cu 15.7% în 2020). Indicele regional MSCI Asia Pacific a urcat cu 1.8% până la 150.6 puncte (declin cu 11.8% în 2020).

În România indicele BET a înregistrat un avans de 9.1% până la 8,701.3 puncte în luna mai (scădere cu 12.8% de la începutul anului).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.