Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comemorăm alegerea lui Iohannis cu un simulacru de guvern

Tehnocrat = incompetent negociat politic. Aceasta e definiția din Dicționarul Iohannis-Cioloș, cel puțin pentru Ministerul Justiției.

Klaus Iohannis a aniversat cum se poate mai penibil victoria de la prezidențiale din 16 noiembrie 2014. El a aniversat, noi am comemorat. În chiar zilele în care se împlinește un an de la victoria prezidențială a actualului președinte, primul său guvern a venit cu patru gafe monumentale și jignitoare la adresa celor care l-au ales în noiembrie 2014 pe Iohannis și au dat jos guvernul Ponta acum 12 zile.

  1. Propunerea de modificare a Constituției venită de la un guvern de tehnocrați, lipsit de legitimitate și reprezentativitate politică, la finalul de legislatură, cu o componență politică a Parlamentului lipsită de credibilitate în fața publicului și în scădere de legitimitate politică. Dacă se modifică Constituția, acest lucru nu poate fi făcut decât la inițiativa și în Parlamentul rezultat din alegerile de anul viitor.
  2. Propunerea de modificare a Constituției prin care toți aleșii au mandate de cinci ani iar toate alegerile se fac în același an. Astfel, vom avea cinci ani de pauză în care politicienii nu pot fi sancționați electoral. Vă dați seama cum li se urcă la cap puterea în cinci ani în care nu dau deloc ochii cu electoratul? Ca să nu mai spunem că alegerile concomitente, în același an, favorizează dezechilibrele politice și supermajoritățile periculoase pentru democrație și statul de drept. Pentru democrație și statul de drept, pentru echilibrul politic și responsabilitatea politicienilor în fața cetățenilor e de preferat ca mandatele să fie mai scurte (patru ani e standardul) și alegerile, parlamentare, prezidențiale sau locale, să nu se țină în același an. Fiindcă ajungem în situația în care un partid sau alianță e foarte sus în sondaje într-un anumit an și câștigă detașat toate alegerile și rămâne cu toată puterea cinci ani de zile. Dacă alegerile nu se țin în același an, partidul care a câștigat anul ăsta un tip de alegeri se va eroda electoral și va avea un scor mai slab peste doi ani.
  3. Spectacolul absolut penibil și revoltător de la audierea ministrului justiției propus de Iohannis și Cioloș. Deși guvernul se declară tehnocrat, la Ministerul Justiției, cel mai greu minister în România, Cioloș vine cu un ministru fără studii de specialitate și care s-a făcut de râs în audieri. În Dicționarul Cioloș, tehnocrat egal incompetent negociat politic. Pentru Cristina Guseth, candidatul establishmentului politic (Iohannis-Cioloș-Dragnea-Oprea-Kelemen-Blaga-Gorghiu), Constituția e un ideal de neatins (aici i-a retezat-o un membru al comisiilor reunite: e legea fundamentală și e obligatorie, nu e un ideal de neatins). Tehnocratul negociat de liderii politici în disprețul străzii s-a blocat total când a trebuit să răspundă la întrebări privind imunitatea iar în rest a răspuns vag și în lozinci. La un moment dat nici măcar lozincile nu le mai ținea minte. Audierea a fost un masacru în care un așa-zis tehnocrat a recitat blabla-uri politice de cea mai proastă calitate. În final, comisia i-a dat aviz pozitiv însă membrii acesteia i-au reamintit că e un vot politic, negociat în prealabil între liderii de partide și că nu merita avizul. Un membru al comisiei juridice chiar și-a dat demisia din comisie în semn de protest pentru circul ieftin pus în scenă de liderii de partide, Cioloș și președintele Iohannis.
  4. Propunerea pentru Ministerul Sănătății, retrasă la câteva ore, fără să existe o justificare publică nici pentru propunere, nici pentru retragere. De ce l-a propus Cioloș pe tânărul medic? De ce l-a retras? Dacă nu pozele pe care le făcuse ca model sunt motivul pentru care a fost retras, care a fost motivul? Și dacă știa Cioloș că respectivul nu e competent, de ce l-a mai propus? A aflat că are doar 28 de ani abia după ce l-a propus? Credea că are 50 de ani și experiență managerială și și-a dat seama că nu e așa la câteva ore de la propunere? Dacă pozele sunt motivul retragerii, atunci înseamnă că trăim într-o societate medievală, în Iran sau Arabia Saudită, că suntem proaspăt ieșiți din grotă și ne speriem de oameni în chiloți. Ca să nu mai spunem că poza era profesională, a unui model. Presupun că în România anului 2015 industria modellingului nu e interzisă de nuștiuce ce tradiții puritane sau precepte religioase. Tânărul nu a făcut nimic imoral, și-a făcut meseria pe care o avea la momentul respectvi, cea de model.

Am ieșit în stradă să scăpăm de Oprea și ai lui, Iohannis și Cioloș ne-au dat un guvern garanta Dragnea-Oprea-Zgonea. S-a strigat pentru dreptate și justiție, am primit un ministru al justiției făcut pe puncte de sforarii politici, pe sub masă, la micul aranjament.

Cum se zice grețos pe nemțește?

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.