Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisarul european pentru afaceri interne: 'UE poate gestiona afluxul de refugiaţi ucraineni'

Twitter
Ylva Johansson

Toate ţările din UE trebuie să contribuie la ajutorarea milioanelor de refugiaţi care fug de invazia rusă din Ucraina, a declarat marţi comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, abordând astfel chestiunea responsabilităţii comune pentru cei în căutare de adăpost, care a divizat mult timp blocul comunitar, relatează Reuters.

Conform ONU, aproximativ 3 milioane de persoane, majoritatea femei şi copii, au fugit din Ucraina până marţi, în a 20-a zi a invaziei declanşate de preşedintele rus Vladimir Putin.

"Dacă ne arătăm împreună cele mai bune părţi ale noastre, putem gestiona" această provocare, a spus Ylva Johansson, responsabilă şi pentru migraţie, potrivit Agerpres.ro.

Comentariul său seamănă cu afirmaţia 'Wir schaffen das' ('Putem gestiona asta') făcută de fostul cancelar german Angela Merkel la apogeul precedentului mare aflux de refugiaţi din Europa, din 2015-2016, când peste un milion de persoane fugite din calea războiului din Siria au ajuns în UE.

Polonia, vecinul vestic al Ucrainei, a primit cei mai mulţi refugiaţi ucraineni, circa 1,7 milioane, în puternic contrast cu poziţia adoptată în precedenta criză, când guvernul său cu o pronunţată poziţionare catolică şi naţionalistă a refuzat să găzduiască migranţi şi solicitanţi de azil, în mare majoritate musulmani.

Criza migraţiei din Ucraina, cea mai mare de după Al Doilea Război Mondial, vine după mai mulţi ani de neînţelegeri între statele din UE despre cum ar trebui să îşi împartă responsabilitatea în ajutorarea refugiaţilor.

Cea mai controversată chestiune a fost dacă ar trebui să existe obligaţia ca fiecare ţară din UE să primească refugiaţi. În absenţa unui acord, UE s-a concentrat în mare parte pe consolidarea graniţelor sale externe începând din 2015, pentru a-i ţine în afară pe cei din Orientul Mijlociu şi Africa.

Ylva Johansson şi-a exprimat speranţa că odată cu ajutorul care este oferit refugiaţilor din Ucraina se va debloca şi un acord mai amplu în UE de a reforma sistemul de azil, o chestiune care a devenit sensibilă din punct de vedere politic şi a slăbit unitatea blocului comunitar.

"Migraţia este ceva ce trebui gestionat, nu ceva de care să ne temem", a spus ea la un eveniment organizat marţi la Bruxelles de un think-tank.

Comisia Europeană a pus la dispoziţie fonduri pentru a ajuta statele din estul UE să poată găzdui majoritatea refugiaţilor ucraineni.

"Vom mobiliza miliarde de euro pentru a reconstrui centre de primire, pentru a mobila spitale şi şcoli pentru copii şi pentru a oferi locuri de muncă pentru adulţi sau unităţi de îngrijire a copiilor", a spus marţi, în Parlamentul European, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Nu este clar dacă şi când se vor muta majoritatea refugiaţilor în alte părţi din UE. În contextul în care numărul lor creşte în permanenţă, experţii spun că UE şi guvernele naţionale vor trebuie să ajute mai mult, însă este posibil ca relocările să ducă la tensiuni politice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.