Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella, spune că oamenii sunt cauza ameninţărilor climatice și 'avem responsabilitatea de a repara aceste probleme'

atelieruldestiri.ro
karmenu vella

Ameninţările climatice se produc din cauza omului, iar pentru asta avem responsabilitatea de a repara ceea ce noi am creat, a declarat, joi, la Bucureşti, comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, în conferinţa de prezentare a machetei noului Centru de Excelenţă pentru Protecţia Mediului, prilej cu care a fost sigilată "Capsula timpului", informează Agerpres.

"Este a treia vizită a mea în România. Am venit în calitate de comisar, dar sunt un prieten al României. Este o onoare să fiu într-o clădire atât de minunată, în cea mai bună companie în care putea cineva să o viseze. Ştiu că România are o cultură şi o istorie de lungă durată şi astăzi, când sărbătoriţi cei 100 de ani de la unificare, trebuie să privim înainte către viitor. Vorbim despre planeta noastră, despre biodiversitate. Din păcate, avem foarte multe ameninţări de schimbări climatice, de poluare marină, poluare a apei şi a solului şi acestea sunt făcute de mâna omului. Noi suntem cauza acestor ameninţări, noi am creat aceste probleme şi avem responsabilitatea să le rezolvăm. Acesta este unul dintre motivele pentru vizita în România şi îi mulţumesc vice-prim ministrului pentru colaborare. Nu este corect să ne aşteptăm ca generaţiile viitoare să ne rezolve problemele. Biodiversitatea este supusă riscului, iar ceea ce mai este supus riscului este existenţa noastră", a afirmat Vella.

Potrivit sursei citate, dacă natura poate trăi mai bine fără oameni, oamenii nu pot trăi fără biodiversitate.

"Natura poate va trăi mai bine fără noi, dar noi nu putem trăi fără planetă, fără biodiversitate. Ce trebuie să reparăm este propria noastră existenţă. Dacă tratezi natura bine, natura ne va trata mai bine. Dacă nu, va fi exact invers. Este o plăcere pentru mine să fac parte din această semnare de capsulă şi pot să asigur pe toată lumea că ceea ce merge în acea capsulă nu sunt doar semnăturile noastre, ci promisiunea de a le da nepoţilor noştri o planetă mai bună. Când mi-am început mandatul, în urmă cu patru ani, aveam doi nepoţi şi mă întrebau de ce plec la Bruxelles. Le-am spus că merg să le ofer un viitor mai bun, iar acum am cinci nepoţi. Cred că împreună putem remedia problemele pe care noi le-am început", a spus oficialul european.

Karmenu Vella, comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, a participat joi la conferinţa de prezentare a machetei noului Centru de Excelenţă pentru Protecţia Mediului, prilej cu care s-a sigilat "Capsula timpului".

Citește și: Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, Gabriela Creţu, s-a întâlnit cu ambasadorul Olandei și cu ministrul adjunct turc de Externe

La jumătatea lunii iulie a acestui an, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, şi fostul ministru al Apărării Naţionale, Mihai Fifor, anunţau, într-o conferinţă de presă comună, că România va găzdui un Centru de Excelenţă pentru Protecţia Mediului, sub coordonarea celor două ministere.

Scopul vizat de autorităţile de la Bucureşti este ca această nouă entitate să primească acreditarea din partea NATO şi să fie afiliată la acest organism internaţional.

Clădirea noului Centru va fi 100% ecofriendly şi va fi amplasată în Bucureşti, în zona Antiaeriană, iar finanţarea construcţiei se va face din bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Valoarea finanţării Centrului se ridică la aproximativ 6 milioane de euro, proveniţi de la Ministerul Mediului, Ministerul Apărării Naţionale şi din fonduri nerambursabile, iar construcţia va fi gata în doi ani.

Conform datelor oficiale, la 1 ianuarie 2018, existau la nivel internaţional 24 de Centre de Excelenţă acreditate NATO, cu 1.226 de funcţii, iar 26 dintre cei 29 de membri NATO sunt implicaţi în activitatea acestor centre. De asemenea, numărul naţiunilor sponsor al acestor entităţi se ridică la 21.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.