Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană, anunț-uriaș: Rețetele electronice vor putea fi folosite și în alte state membre! România se lasă așteptată

europarl.eu
Comisia europeana UE

Comisia Europeană a anunțat că rețetele electronice prescrise de medicul din țara de origine vor putea fi folosite în alt stat membru. Finlanda și Estonia au implementat deja acest sistem, iar până în 2021 rețetele electronice vor fi disponibile în alte 22 de state membre.

Serviciul electronic pentru folosirea rețetelor prescrise de medicii din țara de proveniență este dedicat cetățenilor UE care călătoresc într-un alt stat membru.

„Serviciul electronic de sănătate transfrontalier este o infrastructură care asigură continuitatea îngrijirii cetățenilor europeni în timp ce călătoresc în străinătate în UE. Acest lucru oferă țărilor UE posibilitatea de a face schimb de date în domeniul sănătății într-un mod sigur, eficient și interoperabil”, informează CE.

ALERTĂ - Simona Halep a pierdut oficial primul loc în clasamentul WTA

Programul eHealth reprezintă „o serie de instrumente și servicii care utilizează tehnologii ale informației și comunicațiilor (TIC) și care pot îmbunătăți prevenirea, diagnosticarea, tratamentul, monitorizarea și gestionarea; aduce beneficii tuturor, eficientizând sectorul medical prin îmbunătățirea accesului la îngrijiri medicale de calitate”, mai arată sursa citată.

E-Sănătatea se bazează pe schimbul de informații între statele membre.

„Include schimbul de informații și date între pacienți, furnizorii de servicii medicale, spitale, personalul sanitar și rețelele de informare în domeniul medical; dosare medicale electronice; servicii de telemedicină; dispozitive portabile de monitorizare a pacienților, software pentru programări în sala de operații, chirurgie robotizată, proiecte de cercetare fundamentală în domeniul fiziologiei umane virtuale”, se arată pe site-ul Comisiei.

Treptat, vor fi introduse două servicii electronice în țările UE: ePrescrierea și Sumarul pacientului în format digital. „EPrescrierea permite cetățenilor UE să își obțină medicamentele într-o farmacie situată într-o altă țară a UE, datorită transferului online al prescripției electronice din țara lor de reședință în care sunt afiliate, în țara lor de călătorie. Rezumatul pacienților oferă informații despre aspecte importante legate de sănătate, cum ar fi alergii, medicamente curente, afecțiuni anterioare, intervenții chirurgicale. Rezumatul este menit să ofere medicilor informații esențiale în limba lor privitoare la pacient, atunci când pacientul vine dintr-o altă țară și poate exista o barieră lingvistică”, mai transmite CE. Cele două servicii vor putea fi schimbate între țările UE cu ajutorul infrastructurii digitale eHealth.

Taximetriştii nu se bucură de acelaşi tratament ca protestatarii #rezist: Dosar penal după protestul de luni seara

Până în 2021, ambele servicii vor fi implementate treptat în 22 de țări UE: Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Portugalia, Slovenia, Spania și Suedia. Până atunci sunt așteptate și alte state să se alăture, inclusiv România.

„Numeroase aspecte problematice pentru e-sănătate pot fi rezolvate doar la nivel național și regional (de exemplu rambursările). Însă coordonarea acțiunilor la nivel european asigură o abordare coerentă. O astfel de abordare este necesară în special în domenii precum siguranța pacienților, direcția politică, implicarea personalului sanitar în procesul decizional și utilizarea unei terminologii care să poată fi înțeleasă de toate părțile. În plus, UE sprijină o serie de proiecte, permițând elaborarea politicilor într-un mod responsabil, care ia în considerare cele mai recente tendințe și informații din domeniu”, se arată pe site-ul Comisiei Europene.

Comisia Europeană informează că datele cu caracter personal ale pacienților vor fi protejate în conformitate cu legislația UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.