Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană promite 40 de miliarde de euro pentru o tranziţie justă de la combustibilii fosili

romania uniunea europeana ue

Comisia Europeană a majorat de cinci ori fondul pentru o tranziţie justă, destinat să sprijine statele membre în accelerarea tranziţiei către o neutralitate climatică, fondurile venind de la noul Mecanism pentru redresare şi rezilienţă, care va ajuta economiile europene să îşi revină după pandemia de coronavirus, transmite Reuters.

Statele membre se îngrămădesc deja să obţină o bucată cât mai mare din Fondul pentru o tranziţie justă, nu mai puţin de 18 state membre pregătindu-se să solicite sprijin de la Comisia Europeană pentru a-şi restructura sectorul carbonifer, să recalifice muncitori şi să ajute companiile dependente de cărbune să facă tranziţia spre activităţi mai ecologice, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Lovitură pentru Călin Popescu Tăriceanu! Decizie în urma atacului la Klaus Iohannis

Miercuri, Comisia Europeană a confirmat o propunere de consolidare a Fondului pentru o tranziţie justă, până la 40 de miliarde de euro, dintre care 30 de miliarde de euro ar urma să vină de la noul Mecanism pentru redresare şi rezilienţă şi 10 miliarde de euro de la bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027.

Această propunere este de peste cinci ori mai mare decât valoarea de 7,5 miliarde de euro, la preţuri din 2018, a Fondului pentru o tranziţie justă propus în luna ianuarie de Executivul comunitar, înainte însă de a-şi revizui propunerea de buget multianual din cauza pandemiei de coronavirus.

Citește și: Eugen Teodorovici a luat foc după declarația făcută de Florin Cîțu privind pensiile: Nu e normal ca un drept cuvenit printr-o lege să fie pur și simplu tăiat

Comisia Europeană nu a precizat cum anume vor fi împărţiţi banii între statele membre. Conform propunerii precedente a Comisiei, toate statele membre puteau solicita acordarea de fonduri, însă prioritate aveau regiunile ale căror economii şi locuri de muncă depindeau de industrii poluante, precum minele de cărbune din Polonia.

De asemenea, Comisia Europeană a subliniat că este necesar ca în cadrul Consiliului European, până în iulie, să se ajungă rapid la un acord politic cu privire la instrumentul Next Generation EU şi la bugetul general al UE pentru perioada 2021-2027, pentru a da un nou dinamism redresării şi a oferi UE un instrument solid de relansare a economiei şi de construire a viitorului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.