Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisia Europeană respinge separatismul etnic maghiar

Comisia Europeană a refuzat categoric propunerile de acțiune legislativă din Inițiativa civică pentru protecția minorităților, depusă la Bruxelles la capătul unei campanii declanșate, coordonate și finanțate de guvernul Viktor Orban, în special prin intermediul radicalilor din UDMR. Aproape 800.000 din cele 1.100.000 de semnături au provenit, de altfel, din Ungaria și din rândurile comunității maghiare din România. Nu e singurul motiv pentru care i-a lipsit tocmai caracterul european acestui instrument de presiune în favoarea autonomiei pe criterii etnice.

Refuzul inițial, în 2013, al Comisiei Europene de a o înregistra, procesele ce au urmat la Curtea de Justiție a UE, unde demersul așa-zis cetățenesc a fost contestat de statul român, apoi dezbaterile de la sfârșitul anului trecut din Parlamentul European, la nivel de comisii și în plenul europarlamentar, precum și răspunsul final, dat vineri, de Executivul comunitar – toate reflectă coliziunea dintre inițiativa Minority SafePack și dreptul european. Prin tratatele ce stau la temelia Uniunii Europene, drepturile minorităților naționale aparțin competenței statelor naționale. După un deceniu de când Budapesta a declanșat abilul și complexul mecanism de lobby pentru a obține o pârghie europeană de acțiune în favoarea autonomiei pe criterii etnice în zona sa de interes nelegitim, iată că, elegant și ferm, Comisia Europeană spune ”stop” periculosului joc naționalist-revizionist de-a separatismul în Europa.

Toate cele nouă revendicări de acțiuni din partea Comisiei Europene au fost respinse de acest for, care a replicat că ”punerea în aplicare pe deplin a legislației și a politicilor care sunt deja în vigoare oferă un arsenal puternic pentru a sprijini obiectivele inițiativei”.

”Poziția Comisiei nu e altceva decât o bătaie superioară pe umerii noștri”, s-au plâns interpușii Budapestei în procesul de colectare de semnături, acuzând într-un comunicat de presă: ”Comisia Europeană a întors spatele minorităților naționale”. ”Scandaloasă, inacceptabilă și cinică” – a taxat un europarlamentar FIDESZ comunicarea Comisiei Europene. Iar UDMR a criticat nici mai mult, nici mai puțin decât ”deficitul democratic al UE”. Nu în ultimul rând, eurodeputatul UDMR Lorant Vincze, coordonatorul campaniei de strângere de semnături și de lobby pentru inițiativă, a avertizat: ”nu vom renunța la eforturile noastre”.

Ungaria orbanistă și sateliții săi politici din țările învecinate au pierdut o bătălie pentru care au mobilizat masiv resurse. Războiul anti-Trianon (căci despre asta e vorba, în fond, despre visul aberant al Ungariei Mari) continuă, de acum, cu Inițiativa civică pentru protecția regiunilor culturale, care are termenul final pentru colectarea semnăturilor la 7 februarie. Deja au fost adunate cele necesare depunerii la Comisia Europeană. Ar fi bine ca politicienii români, în special colegii de guvernare ai UDMR, să abordeze cât mai responsabil liniile de atac deschise de Budapesta.

De data asta, ne-a salvat vigilența Comisiei Europene față de riscul separatismului pe criterii etnice, pe care l-ar fi presupus orice concesie făcută inițiativei hungariste așa-zise în favoarea minorităților naționale.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.