Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comitetul Consultativ al SUERD: 'Ruta de biciclete Euro Velo 6, de-a lungul Dunării, trebuie promovată de autorităţile române'

Primaria Sectorului 4
ciclism bicicleta

Traseul pentru biciclete Euro Velo 6, amplasat de-a lungul fluviului Dunărea, trebuie revigorat şi promovat de autorităţile române în cadrul mecanismelor specifice Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), susţin reprezentanţii Consiliului Consultativ al SUERD), sub mandatul secretariatului deţinut de USH Pro Business, potrivit Agerpres.

Propunerea a avut loc în cadrul evenimentului "EuroVelo: România şi Bulgaria doresc să recupereze decalajul faţă de celelalte state dunărene privind coridorul verde pe Dunăre", organizat recent la Bucureşti.

"Există o impresie falsă că vorbim doar de un traseu pentru biciclişti şi puţini înţeleg profunzimea acestui proiect uitat care vizează dezvoltarea turistică, culturală, crearea de noi locuri de muncă, sănătatea populaţiei, educarea tineretului, viaţa sănătoasă prin consum sănătos şi mişcare. Este un veritabil coridor verde, iar ca reacţie la pandemie este exact ce se aşteaptă ca răspuns strategic de la statele membre UE, dacă vrem să progresăm cu o altfel de societate. Vom iniţia un forum pe această temă "Danube Forum" pentru a obţine o cât mai mare susţinere", a declarat Costin Lianu, coordonatorul Secretariatului Consiliului Consultativ.

Citește și: Ne întoarcem la starea de urgență, după ce cazurile de coronavirus au explodat? Reacție de ultimă oră a lui Raed Arafat

În cadrul dezbaterilor a fost abordat stadiul actual al demersurilor întreprinse de România şi Bulgaria pe traseul care completează ruta Euro Velo 6 şi perspectivele proiectelor şi acţiunilor bilaterale de accelerare a coridorului verde al bicicletelor pe Dunăre, în mare parte nefinalizat pe teritoriul celor două state.

"Accentul a fost pus pe dinamizarea dialogului la nivelul tuturor actorilor publici şi privaţi, precum şi pe stimularea cooperării pentru continuarea demersurilor iniţiate. Au fost punctate, în context, necesitatea fructificării bogăţiei resurselor naturale, atractivităţii peisajelor pitoreşti, monumentelor, patrimoniului natural şi cultural al celor două state de pe ruta EV6, şi mai ales interesul pentru dezvoltarea sustenabilă a regiunilor şi a localităţilor riverane Dunării, după modelul statelor din amonte, care au materializat ruta pe teritoriile lor. De asemenea, au fost făcute o serie de propuneri de susţinere şi promovare a destinaţiilor turistice de pe traseul EV6, printr-un management performant, dezvoltarea teritoriilor reziliente, pentru o viaţă armonioasă, sănătoasă şi pentru un transport intermodal, mai puţin invaziv, precum şi implicarea tinerilor în activităţi concrete de dezvoltare a comunităţilor locale, ca soluţie de stopare a depopulării zonelor rurale", se arată într-un comunicat de presă al USH Pro Business, transmis AGERPRES.

La rândul său, reprezentantul comunităţii bulgare din România a evidenţiat interesul pentru intensificarea dialogului şi a cooperării practice în dezvoltarea acestui proiect important de ciclism turistic, propus pentru susţinerea lui în cadrul întâlnirilor de nivel ce vor urma. În acest sens, s-a subliniat necesitatea dezvoltării infrastructurii de poduri, punţi, pentru facilitarea circulaţiei populaţiei riverane şi a intensificării schimburilor comerciale transnaţionale.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a recomandat iniţiatorilor români ai proiectului intensificarea dialogului cu reprezentanţii Ministerului Dezvoltării în cadrul PA3, în vederea prezentării proiectului la următoarea reuniune a comitetului director PA, unde vor putea fi receptate reacţii la proiect din toate cele 14 state din regiunea Dunării.

La jumătatea lunii aprilie, Comisia Europeană (CE) a salutat planul de acţiune revizuit al Strategiei UE pentru regiunea Dunării, care oferă un cadru de cooperare pentru cele 14 ţări participante (state membre şi nemembre UE), inclusiv noi acţiuni strategice pentru punerea în aplicare a politicilor Uniunii.

Planul de acţiune revizuit se bazează pe cel iniţial din 2010. După un an şi jumătate de activitate intensă, acesta a fost actualizat, cuprinzând acţiuni şi orientări simplificate pentru utilizarea instrumentelor de finanţare relevante în regiune, pentru a-l corela cu noile priorităţi ale Comisiei, cum ar fi Pactul ecologic european, dezvoltarea durabilă, digitalizarea, migraţia şi schimbările demografice.

În plus, planul prezintă noile măsuri adoptate în cadrul Strategiei pentru regiunea Dunării cu scopul de a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii, inclusiv din sectorul turismului. Acest lucru este deosebit de relevant, având în vedere impactul crizei actuale a coronavirusului în aceste sectoare.

Strategia UE pentru regiunea Dunării (SUERD) este a doua strategie macro-regională a UE, adaptată la specificul regiunii dunărene, constituită după modelul de cooperare dezvoltat prin Strategia UE pentru Marea Baltică (adoptată în anul 2009).

SUERD reprezintă o iniţiativă politică a României şi Austriei, promovată printr-o scrisoare comună la nivel de Prim-ministru (iunie 2008) şi adresată preşedintelui Comisiei Europene. Consiliul European a aprobat Strategia UE pentru Regiunea Dunării la data de 24 iunie 2011.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.