Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Companiile spaniole sunt mai bine pregătite din punct de vedere financiar să facă faţă actualei scăderi a activităţii, estimează Banca centrală de la Madrid

steag spania

Companiile spaniole sunt mai bine pregătite din punct de vedere financiar să facă faţă actualei scăderi a activităţii economice provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), decât erau la precedenta criză globală, dar persistă unele vulnerabilităţi, a estimat luni Banca Centrală, transmite Reuters potrivit Agerpres.

"În ultimii ani, companiile spaniole non-financiare şi-au redus substanţial nivelul datoriilor, care este acum sub media europeană, şi au rezerve ridicate de lichidităţi", se arată în raportul de stabilitate financiară publicat de Banca Spaniei.

Spania, a patra economie a zonei euro, s-a contractat cu 5,2% în primele trei luni din 2020, comparativ cu ultimele trei luni din 2019, un nivel record, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INE) publicate joi. Este cel mai sever declin de la publicarea datelor, în 1970, şi depăşesc estimările analiştilor, de 4,4%.

Luni, Banca Spaniei a avertizat că declinul PIB-ului "ar putea fi semnificativ mai accentuat" în trimestrul doi, faţă de precedentele trei luni.

Economia spaniolă, dependentă de turism, s-ar putea contracta cu până la 12,4% în 2020, dacă măsurile de izolare, menite să oprească răspândirea pandemiei, durează 12 săptămâni, a estimat luna trecută Banca Centrală, care se aşteaptă anul viitor la o creştere a PIB-ului de cel puţin 5,5%.

De asemenea, rata şomajului în Spania a urcat la 14,4% în primul trimestru din 2020, ca rezultat al restricţiilor impuse pentru a opri răspândirea epidemiei.

În trimestrul patru din 2019, rata şomajului era de 13,8%, iar analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere până la 15,6% în perioada ianuarie-martie 2020.

Potrivit datelor din sistemul asigurărilor sociale de la începutul lunii aprilie, 898.822 de spanioli şi-au pierdut locurile de muncă de la impunerea restricţiilor, inclusiv aproximativ 550.000 angajaţi temporari. Cele mai afectate sectoare au fost turismul şi construcţiile.

Luni, Spania a început planul în patru faze de redeschidere a vieţii sociale şi economice până la sfârşitul lui iunie. În weekend, locuitorii ţării au avut voie să iasă din case pentru prima dată după şapte săptămâni.

Luni, Ministerul Sănătăţii a raportat că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 164 de decese şi 25.428 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, bilanţul total al contaminărilor ajungând la 218.011.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.