Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CONFLICT în interiorul unui stat UE și NATO: Premierul cere recunoașterea Palestinei, președintele se opune

palestina

Preşedintele sloven Borut Pahor s-a distanţat de o iniţiativă a guvernului său privind recunoaşterea statului palestinian de către Parlamentul de la Ljubljana, luată după decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, relatează AFP.

În prezent, "circumstanţele" care să permită o astfel de recunoaştere nu sunt "îndeplinite", a declarat preşedintele sloven într-un comunicat, subliniind că un astfel de gest ar contribui, în opinia sa, la "deteriorarea" relaţiilor dintre palestinieni şi israelieni, scrie agerpres.ro.

Citește și: Surpriză de proporții! Ce cântăreți au câștigat cei mai mulți bani în 2017? Fuego egalul lui Smiley

Ministrul de externe al Sloveniei, Karl Erjavec, a pledat luni pentru o recunoaştere de către ţara sa a statului palestinian, chiar şi fără o poziţie comună a UE. 'Cred că este momentul potrivit pentru a sprijini Palestina. Dacă Slovenia doreşte să arate că are o politică externă independentă, acum este momentul potrivit', a declarat el pentru cotidianul sloven Delo.

Comisia pentru afaceri externe din Parlament urmează să se reunească miercuri pentru a aproba propunerea şi pentru a o trimite în Parlament, care ar putea vota în cadrul unei sesiuni în martie sau aprilie, potrivit postului de televiziune sloven RTV.

Citește și: Fostul sponsor al Simonei Halep, Adidas, reacția după meciul pierdut la Australian Open

Recenta decizie a preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului este unul dintre motivele care au determinat Ljubljana să accelereze această recunoaştere, menţionată cu regularitate de guvern din 2014, a declarat luni Barbara Susnik, ambasadoarea Sloveniei în Israel.

Preşedintele sloven, care are în mare parte un rol ceremonial, are dreptul să refuze să promulge o lege, un demers foarte rar. El nu se poate opune unei decizii parlamentare care nu are statut de lege.

Citește și: INCREDIBIL! Unde lucra bărbatul care și-a înjunghiat fosta soție într-o grădiniță

Dintre cele 28 de ţări membre ale UE, Suedia a recunoscut oficial statul palestinian în 2014, notează AFP. Alte opt ţări au făcut acelaşi lucru înainte de intrarea lor în UE: Malta şi Cipru, Ungaria, Polonia, Bulgaria, România, Republica Cehă şi Slovacia, respectiv fosta Cehoslovacie. Ţările est-europene au recunoscut statul palestinian înaintea căderii blocului comunist.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.