Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conflictul din Nagorno-Karabah - Şeful diplomaţiei americane i-a primit la Washington pe omologii săi azer şi armean

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a avut vineri, la Washington, întrevederi separate cu omologii săi armean şi azer, în încercarea de a găsi o soluţie la conflictul sângeros din regiunea separatistă Nagorno-Karabah, informează AFP.

Pompeo l-a primit întâi pe şeful diplomaţiei azere Djeihun Bairamov, cu care a dat mâna înainte de a face schimb de câteva amabilităţi.

Apoi, el l-a primit pe ministrul de externe armean Zohrab Mnaţakanian.

Cancelariile de la Baku şi Erevan au exclus orice întrevedere în trei în capitala americană.

Înainte de aceste întrevederi, Mike Pompeo s-a arătat prudent asupra rezultatelor acestor discuţii, subliniind că două armistiţii precedente nu au fost respectate.

"Este o situaţie diplomatică complicată", a declarat Pompeo miercuri. "Opinia noastră, ca şi practic a tuturor ţărilor europene, este că drumul cel bun este de a stopa conflictul, de a le spune (beligeranţilor) să reducă tensiunea, că fiecare ţară ar trebui să rămână în afara conflictului, să nu alimenteze conflictul, să nu furnizeze sisteme de armament", a explicat el. "Doar atunci ar putea fi găsită o soluţie diplomatică acceptabilă pentru toţi", a adăugat şeful diplomaţiei americane.

Citește și: Decizie radicală a Anei Birchall: ‘Nu mai candidez pentru un nou mandat!’

SUA, la fel ca Rusia, şi-au sporit apelurile la armistiţiu după reluarea ostilităţilor, pe 27 septembrie, în Nagorno-Karabah.

Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat majoritar de armeni creştini, şi-a autoproclamat în anii 1990 independenţa faţă de Azerbaidjan, ţară musulmană şiită, intrând într-un război ce s-a soldat cu circa 30.000 de morţi.

SUA fac parte, alături de Franţa şi Rusia, din Grupul de la Minsk format de ceva vreme de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru a fi principalul mediator în acest conflict.

În prezent, Rusia este în prima linie în încercarea de a veni cu un răspuns diplomatic la ostilităţi, care s-au soldat cu peste 5.000 de morţi, potrivit preşedintelui rus Vladimir Putin.

Washingtonul nu s-a implicat oficial în acest conflict, însă Mike Pompeo şi-a exprimat recent speranţa că Armenia va putea "să se apere" în faţa Azerbaidjanului şi a criticat implicarea Turciei, un aliat al Baku.

SUA au o importantă comunitate armeană şi importante legături strategice cu Azerbaidjanul, una dintre rarele naţiuni musulmane care are relaţii diplomatice puternice cu Israelul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.