Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Conflictul diplomatic dintre Serbia și Marea Britanie ajunge la faza de nervi: Vucic atenționeză că țara sa nu e satelitul Rusiei

aljazeera.com
Aleksandar Vucic

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a dezaprobat miercuri o declaraţie a ministrului britanic de externe, David Cameron, care a sugerat că Serbia este o ţară satelit a Rusiei, relatează agenţiile Tanjug şi EFE. Serbia este o ţară independentă şi suverană, nu un protectorat al Rusiei, Marii Britanii, Statelor Unite, Germaniei sau oricărei alte ţări, a spus preşedintele Vucic, în timp ce vizita Casa Rusiei, respectiv Centrul rus de Cultură şi Ştiinţă.

"Serbia este mândră de independenţa sa şi de aceea sunt dezamăgit de o declaraţie a ministrului britanic de externe Cameron conform căreia Serbia este un protectorat al Rusiei, precum şi de narativul că noi suntem cei care destabilizează regiunea", a afirmat preşedintele sârb.

"Desigur că mulţi vor vedea în tine un obstacol dacă duci o politică proprie şi prin această politică nu asculţi de ordinele lor", a remarcat Vucic. "Noi vom continua să avem o politică independentă a noastră, inclusiv în legătură cu Federaţia Rusă şi cu mulţi alţii", a asigurat el.

Serbia este un aliat tradiţional al Rusiei şi nu s-a alăturat sancţiunilor occidentale împotriva acestei ţări, în pofida presiunilor în acest sens din partea unor lideri europeni, care consideră că dacă Serbia doreşte să devină membră a UE trebuie să aplice Rusiei sancţiunile europene.

Referindu-se la criticile occidentale legate de menţinerea legăturilor cu Moscova, preşedintele sârb a subliniat că "prietenia se dovedeşte în vremuri dificile".

La rândul său, ambasadorul rus la Belgrad, Aleksander Boţan-Harcenko, a spus că Rusia "nu le cere niciodată ţărilor partenere să fie proruse, ci să fie ghidate de propriile lor interese naţionale, întrucât aşa este cel mai bine pentru relaţiile bilaterale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.