Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Consiliul Concurenţei analizează înscrierea avizelor în Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

consiliul concurentei

Consiliul Concurenţei a anunţat, vineri, că a declanşat o investigaţie sectorială pe piaţa serviciilor de înscriere a avizelor de ipotecă sau a altor garanţii reale mobiliare în Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară - RNPM (fosta Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare).

Aceste servicii se adresează tuturor creditorilor sau persoanelor de pe teritoriul României, ce solicită efectuarea unei astfel de operaţiuni, scrie News.ro.

”Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară (RNPM) este un sistem naţional electronic de interes public, structurat pe persoane şi bunuri, de evidenţă a priorităţii în caz de executare silită şi de publicitate a actelor şi operaţiunilor juridice prevăzute de lege”, se arată în comunicat.

Citește și: Victor Ponta anunță BREAKING NEWS: 'Ponta îl laudă pe Dragnea: Da, chiar îl laud!'

Pentru înscrierea în Registru a avizelor de înscriere, accesul este restricţionat, numai operatorii autorizaţi şi agenţii acestora putând efectua înscrieri. Piaţa serviciilor de înscriere a avizelor de ipotecă/alte garanţii mobiliare are un grad de concentrare foarte ridicat, determinat de existenţa unui lider care deţine o cotă de piaţă de aproximativ 80%, potrivit autorităţii.

”În acelaşi timp, deşi legislaţia a fost modificată recent (la sfârşitul anului trecut) acest domeniu rămâne caracterizat de o intervenţie semnficativă a statului prin stabilirea unor criterii de autorizare şi a tarifelor practicate. Astfel, ancheta sectorială urmăreşte să analizeze modalitatea de funcţionare a pieţei şi comportamentele specifice şi să identifice eventualele disfuncţionalităţi, dar şi acele măsuri necesare funcţionării în parametrii normali din punct de vedere concurenţial”, se arată în comunicat.

Conform legii, Consiliul Concurenţei poate efectua investigaţii privind un anumit sector economic atunci când rigiditatea preţurilor sau alte împrejurări sugerează posibilitatea restrângerii sau denaturării concurenţei pe piaţă. Acest tip de instrument este utilizat atât de Comisia Europeană, cât şi de alte autorităţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.