Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Copil roman rapit in Egipt

Adam
In plus, mentalitatea orientala, mai traditionalista, ofera inca barbatului o serie de avantaje (formale sau informale) in raport cu femeia. Ori, de multe ori, cetatenii romani din Egipt, Iordania, Magreb, zona Golfului sunt tocmai femei care fac parte din familii mixte. Exista cazuri in care, pentru ca sunt singure intr-o tara straina, considerand ca legea nu le apara (desi nu e intotdeauna asa) femeile din Romania au indurat abuzuri inimaginabile, fiind victime ale violentelor, pierzandu-si temporar sau definitiv dreptul de a-si vedea copiii – ba chiar, in situatii mai grave, facand obiectul unor “tranzactii” matrimoniale impuse prin lipsire de libertate si amenintari cu moartea. Avem un astfel de caz in desfasurare in Egipt. Un caz in care – asta e partea buna – o romanca nu se teme sa lupte in justitie pentru drepturile ei. Un caz care trebuie sustinut pentru a da un semnal public si a spune raspicat faptul ca statul roman si societatea civila din Romania isi sprijina cetatenii in orice incercare, in orice colt al lumii – oricat de indepartat. Pe scurt, asa cum se va vedea din plangerea de mai jos, doamnei Amalia Pop i-a fost rapit (pentru a doua oara, prima rapire avand loc in anul 2011) copilul, Adam, de catre fostul sot, Haytham Mostafa. Pentru a-si proteja copilul, Amalia Pop a solicitat si a obtinut in anul 2013, de la Tribunalul Heliopolis, custodia deplina, definitiva si irevocabila asupra lui Adam. In ciuda acestui fapt, la sfarsitul lunii trecute Adam a fost din nou rapit, Amalia Pop fiind agresata, amenintata si talharita. Exista un mandat de arestare in Egipt pe numele lui Haytham Mostafa – totusi Adam nu a fost inca gasit si nimeni nu stie unde e.
“Eu Amalia Felicia Pop , nascuta la data de..., cu date de indentificare …; absolventa a Facultatii de Arte Vizuale a Universitatii Oradea, actualmente profesor de Engleza in gradinita Sesame Club in Cairo, casatorita cu cetateanul egiptean Haytham Mohamed Mostafa Badran, de care am divortat la data de 11 Iulie 2011 din  cauza violentei domestice repetate. Datele de indentificare ale fostului meu sot sunt urmatoarele… In urma casniciei noastre a rezultat  minorul Adam Haytham Mostafa, nascut la data de 12 aprilie 2010 in Cairo, care dupa divort a ramas in custodia mea, custodie acordata prin decizia judecatoreasca. In anul 2011 fostul meu sot Haytham Mostafa m-a amenintat si abuzat atit psihic cit si fizic in repetate rinduri, luindu-mi  copilul impotriva vointei mele, moment in care nu l-am mai vazut pe fiul meu timp de 4 luni. Mi-am recuperat fiul dupa luni de cautari, fiindu-mi redat cu ajutorul autoritatilor egiptene la data de 11 Noiembrie 2011,  copilul ramanand in grija mea conform deciziei judecatoresti privind custodia. In 2013 am cerut autoritatilor egiptene custodie deplina, definitiva si irevocabila in ideea de a-mi creste copilul conform valorilor moral-umane si sociale cerute de orice  societate civilizata a sec. XXI,  custodie  care ulterior mi-a fost acordata prin Decizia nr.971 pronuntata de Tribunalul Heliopolis pentru Familii la data 29  august  2013  conform legii, art. 20 din legea 25 pe anul 1929 articol schimbat cu legea 100 din anul 1985 si ulterior modificat cu legea nr.4 anul 2005 privind incredintarea minorului catre mama sa,  act pe care il atasez. Insa la data de 18 mai 2014, prin amenintari cu moartea si prin folosirea violentei de catre numitul Haytham Mostafa, minorul Adam a fost rapit din nou de catre acesta si, in acelasi timp, am fost deposedata de telefonul personal de catre sus-numitul Haytham Mostafa, fapt sesizat imediat autoritatilor egiptene, care au intocmit un caz penal ca urmare a ilegalitatiilor savirsite de fostul meu sot. Procurorul de caz a emis mandat de arestare pe numele fostului meu sot Haytham Mostafa, insa pana la acesta data nu a fost gasit nici el si nici copilul. Atasez alaturat ordinul de arestare cu numarul 12533 la data de 23 Iunie 2011.”
Cateva precizari: exista nenumarate nuante care pot fi intelese in cadrul unei lupte pentru custodia copiilor. Exista, de pilda, neintelegeri privind dreptul de vizitare si tentative de “negociere” agresiva din partea tatalui care se considera nedreptatit de lege s.a. Nimic din toate acestea nu se aplica in cazul lui Adam: exista o decizie de custodie deplina in dreptul Amaliei Pop, iar rapirea unui copil, timp de o luna, prin violenta, fie si de tata – tot rapire se cheama si trebuie pedepsita ca atare. In plus, faptul ca minorul nu a mai fost vazut de o luna, ca este ascuns, impotriva vointei sale, de Politia egipteana care il cauta ridica semne serioase de intrebare asupra securitatii sale. Au existat indicii ca Adam ar putea fi adus in Romania de tata – pentru a fi mai greu de gasit. Am primit insa asigurari din partea Consulatului Romaniei la Cairo, gratie domnului Valentin Dumitru, seful sectiei consulare, ca un astfel de scenariu nu este plauzibil. Voi apela, in aceste conditii, in mod public, la E.S. Laila Ahmed Bahaaeldin, ambasadorul Egiptului in Romania – care este, de altfel, o doamna moderna, deschisa, plina de compasiune – pentru a se asigura ca autoritatile egiptene trateaza acest caz cu maxima atentie si celeritate. Am credinta ca MAE desfasoara deja activitati similare. Voi apela, in acelasi timp, la organizatiile non-guvernamentale pentru drepturile omului si la presa din Romania, orice sprijin juridic si mediatic putand sa grabeasca gasirea lui Adam. Amalia Pop poate fi contactata la adresa: amyamalia72@gmail.com Imi doresc ca Adam sa fie gasit repede; imi doresc ca tatal lui – care e la curent cu ceea ce se intampla in Romania – sa vada ca tara noastra poate fi extrem de ferma in situatii de gen; imi doresc ca femeile din Orientul Mijlociu si Africa aflate in situatii similare sa inteleaga faptul ca tacerea nu este o optiune si sa-si ceara drepturile cu curajul Amaliei Pop.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.