Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cordon sanitar: Viktor Orban izolat

Presa europeană refuză banii lui Viktor Orban. Într-un gest fără precedent, publicații de anvergură din UE refuză să vândă spații publicitare guvernului maghiar, în ciuda sumelor impresionante puse la bătaie de Budapesta. De câteva săptămâni, Viktor Orban se chinuie să-și promoveze imaginea, în întreaga Europă, într-o încercare disperată de a ieși din izolare.

Cu mai puțin de un an înainte de alegerile parlamentare, cele șapte așa-zise ”propuneri ale Ungariei pentru viitorul Uniunii Europene” ar trebui să arate electoratului maghiar că liderul FIDESZ nu e oaia neagră a UE, ci un jucător politic capabil să coaguleze suport de-a lungul și latul continentului. Realitatea, însă, e că prim-ministrul ungur mai e frecventat doar de câteva grupări extremiste, precum fasciștii spanioli și italieni ori separatiștii flamanzi. Singurul suport consistent îl primește din Rusia, pentru care joacă rolul de cal troian în UE.

Mesajul publicitar pe care Orban încearcă să-l cumpere din banii contribuabililor maghiari este îndreptat împotriva unei Europe pe care o consideră prea federală. De fapt, e evident că propaganda Budapestei încearcă să contraatace valul de critici la adresa corupției instituționalizate în Ungaria și a încălcării sistematice a drepturilor omului, libertății presei și independenței justiției.

Exportul de propagandă orbanistă în presa europeană a eșuat. Cordonul sanitar instituit în jurul regimului Orban de forțele democratice din UE funcționează.

În loc să-i publice reclama, unele publicații au preferat să-i răspundă, precum ziarul belgian De Staandard, care a alocat o pagină întreagă unui mesaj critic la adresa legislației discriminatorii impuse Ungariei.

Exportul de propagandă orbanistă în presa europeană a eșuat, așadar. Cordonul sanitar instituit în jurul regimului Orban de forțele democratice din UE funcționează. Urmează, în toamnă, ca instituțiile europene să strângă lațul în jurul camarilei corupte de la Budapesta, ce visează să se înfrupte în deplină impunitate de fondurile europene pentru redresare economică. Pentru că Ungaria a refuzat să participe la instituția Parchetului European, condusă de Laura Kovesi și având ca principal obiectiv anchetarea fraudelor cu banii UE.

Aici e adevărata miză a încleștării Budapesta-Bruxelles, dincolo de paravanul suveranist-conservator pe care Viktor Orban îl flutură tot mai neconvingător, chiar și pentru propriul electorat, după cum arată sondajele.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.